A-
A+

Slutar efter 30 år i landslaget

René Tour slutar i simlandslaget efter 30 år. Här i samband med presskonferensen då Sarah Sjöström bröt armbågen. Arkivbild.
René Tour slutar i simlandslaget efter 30 år. Här i samband med presskonferensen då Sarah Sjöström bröt armbågen. Arkivbild.
SimningAbu Dhabi, TT:s utsände

I 30 år har René Tour varit en trygg punkt i simlandslaget – men efter 52 internationella mästerskap slutar han.

Det jag är mest nöjd över är att vi har sluppit gå igenom några dopningsskandaler under 30 år, säger landslagsläkaren.

Annons

Annons

Kortbane-VM i Abu Dhabi tar slut på tisdag kväll. Det blir också slutpunkten för René Tours landslagskarriär.

Han har känt ett extra stort ansvar i Förenade arabemiraten då landslaget är mitt mellan två förbundskaptener. Ulrika Sandmark slutade efter OS i Tokyo och efterträdaren Martina Aronsson tar över i februari.

Nu är Antonio Lutula, 28-åring som tagit över NEC (nationellt elitcenter) i Stockholm som huvudtränare, ansvarig i Abu Dhabi. Men i landslaget skojas det om vem som egentligen bestämmer under VM.

Ja, det är ju jag, så länge det går bra, skojar 67-årige Tour.

Och det har det verkligen gjort för Sverige som har tagit sex medaljer hittills.

Han fick frågan av dåvarande förbundskaptenen Hans Chrunak 1991 och har blivit kvar sedan dess.

René Tour har stått i rampljuset ett par gånger. Som när han meddelade att Therese Alshammar inte kunde simma 100 meter fritt i OS 2012 på grund av ett diskbråck, eller efter nyheten tidigare i år att Sarah Sjöström brutit armbågen med drygt fem månader till OS.

Vid båda tillfällena fick jag en massa sms och meddelanden om hur jag skulle lösa problemen med skadorna, säger han med ett skratt.
Det jag är mest nöjd över är att vi har sluppit gå igenom några dopningsskandaler under 30 år. Den ångesten har ökat på senare år, speciellt efter läppsalvan med Therese Johaug. Den läkarens (Fredrik Bendiksen) liv förändrades efter det, även för hans familj. Så det känns bra att kunna kliva av med äran i behåll.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.