A-
A+

Slutrökt på stranden i Barcelona

En kvinna tar en cigarett vid en strand i Barcelona i Spanien. Snart måste solbadare fimpa innan de tar plats i sanden i staden. Arkivbild.
En kvinna tar en cigarett vid en strand i Barcelona i Spanien. Snart måste solbadare fimpa innan de tar plats i sanden i staden. Arkivbild.
SpanienTT

Soldyrkare behöver snart inte samsas med fimpar och rökmoln i Barcelona.

I sommar förbjuds rökning på stränderna på det populära resmålet – och resten av Spanien kan i framtiden komma att följa stadens exempel.

Annons

Annons

Att besöka stranden i Barcelona ska bli mer hälsosamt och miljövänligt. Det är åtminstone förhoppningen med det rökförbud som kommer att införas på stadens tio kommunala stränder den 1 juli.

Beslutet följer på ett pilotförsök 2021 som enligt de lokala myndigheterna ska ha minskat antalet rökare på stranden och fimpar i sanden avsevärt.

"Stränder där rökning inte tillåts kommer att erbjuda hälsosammare gemensamma ytor, med mindre avfall och med respekt för miljön", skriver stadens styre i ett uttalande.

Risk för böter

Till en början kommer strandbesökarna att uppmanas att fimpa cigaretterna. Men med tiden kommer tillsägelsen att bytas ut mot böter på 30 euro (310 kronor) för den som vägrar följa de nya bestämmelserna.

Jag tycker att det är bra för att hålla stranden ren. Och för miljön. Men det kommer att bli svårt att kontrollera varenda person, säger den italienska turisten Antonella Bellotti till nyhetsbyrån AP.

Fimpar brukar beskrivas som det vanligaste skräpet på världens stränder. Det tar många år innan de bryts ner och hamnar de i havet förorenar de vattendrag och deras organismer.

Annons

Annons

Nationellt förbud?

Att så många människor väljer att fimpa i sanden gör rökförbudet nödvändigt, tycker den österrikiska turisten Evelyn Varkonyi.

Jag gör det inte, men jag förstår att andra gör det. Och det är inte bra för naturen.

Barcelona blir den första större staden i Spanien som förbjuder rökning på stränderna – hittills råder förbud på 115 av landets 3 500 stränder. Men det kan komma att förändras eftersom ett nationellt förbud debatteras vilket skulle kunna förvandla alla spanska stränder till rökfria områden i framtiden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.