A-
A+

Slutstrid om EU-krav för gröna investeringar

EU:s nya taxonomiförslag är en viktig fråga för svenskt skogsbruk. Arkivbild.
EU:s nya taxonomiförslag är en viktig fråga för svenskt skogsbruk. Arkivbild.
KlimatTT

In i det sista bråkas det om EU:s nya regelverk för gröna investeringar – taxonomin.

Åtta EU-länder sätter sig på tvären och kräver i ett brev till EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen att gas och kärnkraft ska ingå.

Annons

Annons

Annons

Annons

På onsdagen ska EU-kommissionen presentera sitt taxonomiförslag, om inte planen ändras i sista stund. Bakom det abstrakta namnet taxonomi döljer sig klassificeringar av vad som ska anses vara en hållbar, grön investering.

För den svenska regeringen, riksdagen och näringslivet är fokus på hur svenskt skogsbruk, vattenkraft och bioenergi kommer att omfattas. Klassificeringen är viktig, eftersom det väntas få stor betydelse för hur lätt det kommer att vara att locka kapital till investeringar framöver.

Strid om naturgas

De senaste utkasten som läckt ut från EU-kommissionen har stillat flera av de tidigare farhågorna för att svenska intressen skulle missgynnas.

Men förhandlingar pågår in i det sista i Bryssel. På tisdagen skrev åtta stats- och regeringschefer med Polen och Ungern i spetsen till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att försöka få in gas och kärnkraft i förslaget.

Enligt läckta utkast tänker EU-kommissionen behandla dessa energislag separat i ett senare skede, vilket ogillas skarpt av de åtta.

"Vi anser att det skulle vara fel att klassa kärnkraft och gas som klart icke-gröna under en övergångsperiod och att det skulle orsaka stor skada för länder med en tung andel industri i sin ekonomier", skriver de.

Annons

Annons

Högljudda protester

Tidigare utkast som inkluderade naturgas väckte dock högljudda protester från flera länder, däribland Sverige, och från miljöorganisationer. De ansåg att det sänkte trovärdigheten för hela taxonomin om fossil energi skulle klassas som grön.

Men de åtta länderna kräver att EU-kommissionen gör om och tar med naturgasen igen, plus kärnkraften.

"Även om det innebär att godkännandet av lagstiftningen försenas, så är målsättningen att ha bra och ambitiösa regler för alla relevanta teknologier och energikällor värt det", skriver de i brevet.

När EU-kommissionen har lagt fram sitt slutförslag ska det synas av ministerrådet, som samlar samtliga medlemsländer, och EU-parlamentet. Men ingen av dem kan ändra delar i förslaget – valet står mellan att säga ja eller nej till hela förslaget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr