A-
A+

SM-finalerna kan bli profilens avsked

Erika Grahm. Arkivbild.
Erika Grahm. Arkivbild.
IshockeyTT

Halva laget var sänkt i corona – men Brynässtjärnan Erika Grahm hoppas att det inte ska ha någon inverkan på guldjakten.

En jakt i SM-finalserien mot Luleå som kan bli hennes avsked som spelare.

Det är kanske inte optimalt att sitta på två stolar, säger Brynäs spelande sportchef.

Annons

Annons

På torsdagen inleds SM-finalserien mellan Brynäs och Luleå.

Tio dagar senare än planerat efter det omfattande coronautbrottet i Gävlelaget.

Samtidigt som Brynäs jagar sitt första SM-guld på damsidan kan det bli det sista Erika Grahm gör på isen.

Den 30-åriga profilen, med 206 landskamper i Damkronorna, har haft några hektiska år bakom sig sedan hon värvades till Brynäs från Modo sommaren 2018.

På dagtid är hon sportsligt ansvarig för dam- och flickverksamheten i Brynäs, på kvällstid är hon spelare, en av de viktigaste i laget och självklar lagkapten. Även om hon denna säsong tagit en mer defensiv roll bakom poängmaskinerna i förstakedjan med slutspelets poängligaledare Josefin Bouveng, grundseriens poängligavinnare Lara Stalder och centern Katerina Mrazova.

"Inte lika självklart"

Hennes kontrakt som sportchef gäller över nästa säsong medan kontraktet som spelare går ut efter SM-finalerna.

Det är absolut inte lika självklart som tidigare år att jag kommer fortsätta. Dels för att det tar enorm tid att spela på elitnivå och att jag har ett betungande arbete, men också att det kanske inte är optimalt att sitta på de två stolar jag gör. Både för egen del och för mina lagkamraters del, säger hon.

Men Grahm är noga med att påpeka att inget beslut är taget. Det vill hon göra när säsongen – hennes 16:e på elitnivå – är över.

För det är ett svårt beslut.

Jättesvårt. Jag älskar att spela hockey, nu när vi hade ett uppehåll och man kom tillbaka till rinken så är man som ett litet barn trots att man är nyss fyllda 30. Det är nästan löjligt, säger hon med ett skratt.

Annons

Annons

Halva laget drabbat

Brynäs har gått som tåget i slutspelet med fem raka segrar. Någon oro för att det drygt veckolånga avbrottet ska påverka säger hon sig inte ha. I fredags var Brynäs på is igen, först under helgen blev laget fulltaligt.

Vi har kört på bra hela säsongen, så det gäller att lita på att vi har gjort jobbet. Att vi fick ett ofrivilligt uppehåll är inget att göra åt. Vi har kört tre-fyra isträningar tillsammans och det känns bra, säger hon.

TT: Hur många var drabbade?

Det var ungefär halva laget, vi hade en ganska utbredd smitta och det kom ganska tätt, det som var tur i oturen var att de flesta blev smittade samtidigt så det blev inte så utdraget. Jag är väldigt glad över att de flesta mår bra, säger hon.

Erika Grahm har redan ett SM-guld med Modo – mot Brynäs 2012 – och är sugen på ett till med laget hon själv byggt.

Oavsett roll så skulle det betyda jättemycket. Framför allt på äldre dagar så uppskattar jag hockeyn på ett annat sätt än när jag var yngre och tar tillvara på varje dag när jag vet att det börjar närma sig karriärens slut. Hela den här finalserien känns speciell och att få toppa det med guld vore pricken över i, säger hon.

Luleå, som tagit tre guld på fyra år, har vunnit tre av säsongens fyra möten, men Brynäs börjar med två raka hemmamatcher.

Det känns kul att börja hemma, men ser man på den här speciella säsongen utan publik så har det inte betytt lika mycket. Det blir en härlig utmaning, det är alltid roliga och täta matcher mot Luleå.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!