SM utan Stina Nilsson: "Verkligen synd"

Stjärnan Hanna Öberg finns med på SM i rullskidskytte i Dala-Järna, men tycker det är synd att nya landslagskollegan Stina Nilsson saknas.
Stjärnan Hanna Öberg finns med på SM i rullskidskytte i Dala-Järna, men tycker det är synd att nya landslagskollegan Stina Nilsson saknas.
SkidskytteTT

Dala-Järna laddade upp för ett rullskidskytte-SM med stor uppståndelse runt Stina Nilssons tävlingsdebut i nya sporten.

Men när mästerskapet drar i gång är alla i skidskyttelandslaget där – utom Nilsson.

Det är verkligen synd, det känns som att det var för henne det var viktigast att få vara med här, säger Hanna Öberg.

Annons

Annons

Johanna Skottheim tränar inför SM i rullskidskytte.
Johanna Skottheim tränar inför SM i rullskidskytte.

Rullskidskytte-SM brukar hamna i en ganska mörk medieskugga men i år skulle det bli annat – med Stina Nilsson som frontfigur. Men förra veckan grusades den tidigare längdstjärnans planer om att köra sin första tävling med gevär på ryggen, och när skidskyttarna trillade in en efter en för träning i solskenet på Snöå skidstadion var det utan nytillskottet Nilsson.

Jag tycker att det är jättetråkigt för hennes skull för jag tror att hon verkligen hade sett fram emot att köra nu i helgen, säger landslagsåkaren Johanna Skottheim, som även känner Stina Nilsson sedan skidgymnasiet i Torsby.

"Gott humör"

Båda åkarna kommer dessutom från Dalarna, Nilsson från Malung och Skottheim från Transtrand, och som barn möttes de i små lokala längdtävlingarna.

Vi spelade i lite olika ligor när vi var små, haha, säger Skottheim.

Stina Nilsson skadade vänstra armbågen i ett fall – på just rullskidor – i förra veckan och får inte använda två stavar på sex veckor. Dessutom påverkas skytteträningen ordentligt och hon kan till en början bara skjuta sittande med ett stöd.

Johanna Skottheim tror dock inte att skadan påverkar Stina Nilssons nya satsning jättemycket.

Det är synd att hon inte är här, men det verkar som att hon är på gott humör ändå.

TT: Hur är hon på att tackla motgångar?

Jag skulle säga att hon är väldigt bra på det. När vi setts nu så är hon väldigt positiv och jag tror att hon är tillbaka väldigt snart också.

Hanna Öberg delar Skottheims bild:

Det känns ändå som att hon är på gott humör. Hon har ju varit i liknade situationer tidigare så hon vet att hon bara kan fokusera på det hon kan påverka.

Annons

Annons

Tror fler kan följa Stina

Nyheten att längdstjärnan sadlar om till skidskytt slog ner som något av en bomb även hos vännen Skottheim.

Den dagen hon släppte nyheten såg jag henne träna på skjutvallen, och jag vet att hon har tränat där förut, men jag hade inte en tanke på att hon skulle byta sport helt. Så det var lite av en chock när man kom hem och man tänkte: "nej det är inte sant, SVT har bara gjort en nyhet av att hon tränade är där".

TT: Vad sa du till henne?

Nej men jag tycker att det är jättekul, det är ju så himla kul att hålla på och jag tror verkligen att hon har tyckt att skyttet har varit roligt. Så det är kul att hon verkligen ger det en chans, och att kanske fler följer efter och ser att det är ett steg man kan ta.

Skottheim tror att det kan hjälpa skidskyttet att komma ikapp skidornas popularitet i Sverige.

Skidskytte har ju varit ganska litet, men jag tror att med Stinas byte kanske ändå fler ser det som att det inte är ett steg ner att gå till skidskytte, utan det är väldigt bra det med och väldigt kul.

TT: Till och med ett steg upp?

Ja, precis.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons