Små höjningar för de flesta pensionärer

Små höjningar av pensionerna väntar. Arkivbild.
Små höjningar av pensionerna väntar. Arkivbild.
EkonomiTT

Pensionerna för genomsnittspensionären höjs något nästa år, och tillsammans med skattesänkningarna för pensionärer blir det några kronor mer i plånboken.

Dessutom betalas det nya inkomstpensionstillägget ut i september, men exakt vad det gör för var och en blir en överraskning då det kommer.

Annons

Annons

Annons

Annons

I år har genomsnittspensionären en pension på 19 100 kronor. Nästa år blir det lite till, men höjningen är relativt blygsam. I kronor räknat får den genomsnittlige pensionären en höjning med mellan 70 och 550 kronor per månad efter skatt, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar. Men alla får inte höjd pension, några kan vänta sänkningar. Hur pensionen blir för var och en kan skilja mycket mellan olika individer.

Skattesänkningar på pensionsinkomster görs nästa år från det år då man fyller 66. Dessutom görs en skattereduktion på äldres inkomster.

Beskedlig höjning

Nästa år höjs prisbasbeloppet, som styr bland annat pensionerna, med 0,6 procent till 47 600 kronor, vilket ska motsvara inflationen. Prisbasbeloppet styr bland annat garantipensionen och vissa tjänstepensioner.

Men i september kommer en nyhet som rör pensionärer med inkomster mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden. Inkomstpensionstillägget, som beslutades av riksdagen nu i december för att höja pensionerna, ger som mest 600 kronor.

Alla får dock inte det beloppet. Drygt hälften av pensionärerna i det aktuella inkomstläget kommer att vara berättigade. Det som styr är dels inkomsten, dels hur länge man arbetat i Sverige och om man tagit ut sin pension innan 65 års ålder.

Annons

Annons

Överraskning

Men det går inte att säga på förhand vem som kommer att få extrapengarna. Pensionsmyndigheten har inga underlag, så alla får vackert vänta tills beslutet dimper ned i brevlådan i samband med den första utbetalningen i september.

Men allt som rör pensionen behöver inte bli en överraskning. På måndag, den 28 december, kommer det gå att se på Pensionsmyndighetens hemsida hur stor den egna pensionen blir nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons