A-
A+

SMHI klass 1-varnar för vind och snö

Det gäller att hålla hårt i paraplyet under dagen. Arkivbild
Det gäller att hålla hårt i paraplyet under dagen. Arkivbild
VäderTT

Ilskna vindbyar väntas på flera håll i landet under dagen, och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindar i söder och för snöfall i norr.

Annons

Annons

Annons

Annons

Blåsigt och nederbörd. Det är det viktiga, sade Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, på torsdagskvällen om det väntande vädret.

Klass 1-varningen i norr gäller Norrbottens inland, kustlandet i Västerbottens län samt Västernorrlands län. Längre söderut gäller varningen för Örebro län, Östergötland, norra Västergötland samt Bohuslän och Göteborg.

På grund av de kraftiga vindarna i södra Sverige har tågtrafiken under fredagen ställts in på några sträckor. Det handlar om Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad samt Kinnekullebanan mellan Håkantorp och Gårdesjö.

I Östergötland har tågtrafiken ställts in på Tjustbanan mellan Linköping och Västervik. Trafikverkets presstjänst uppger att man har höjd beredskap för kraftigt vind i hela södra och östra Sverige och mer tågtrafik kan komma att ställas in. De kraftigaste vindarna i östra Sverige, ungefär från Uppsala och söderut ner till halva Småland, väntas vid lunchtid, enligt presstjänsten.

I Norrland inträffade en bilolycka på E4 mellan Timrå och Härnösand på fredagsmorgonen. Där körde en lastbil fast, vilket lett till trafikstopp i norrgående riktning. Körbanan väntades dock öppnas igen vid niotiden.

För den som tar sig igenom fredagsrusket väntar bättre väder på lördagen, med sol på ganska många håll i landet och temperaturer på mellan fem och tio plusgrader i söder och noll och fem plusgrader i norr.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?