A-
A+

SMHI varnar för åskoväder ikväll

Under torsdagskvällen drar ett åskoväder in över delar av landet. Arkivbild.
Under torsdagskvällen drar ett åskoväder in över delar av landet. Arkivbild.
VäderTT

Mörka åskmoln rör sig in över den svenska västkusten under torsdagseftermiddagen. SMHI varnar för störningar i elförsörjningen och översvämningar i delar av landet.

Annons

Annons

Från Göteborg i väst till Västerås i öst utfärdar SMHI en gul åskvarning under torsdagskvällen.

Kraftiga regn- och åskskurar är på väg att dra in över västkusten, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Regnmängderna och förekomsten av åska kan dock variera då det rör sig om lokala fenomen. Det finns i nuläget ingen skyfallsvarning, men uppemot 20 millimeter regn kan lokalt falla på sex timmar.

Åska och kraftigt regn kan bland annat leda till översvämningar både på vägar och hemma i källaren. Det finns även risk för att bränder uppstår och att elförsörjning och tågtrafik påverkas.

Var uppmärksamma på vädret. Om man ser att det åskar bör man undvika att vara på den högsta punkten på en plats. Om man inte måste vara ute och springa så rekommenderar jag att man går in och njuter av skådespelet i stället, säger Erik Höjgård-Olsen.

Det finns solchanser i resterande delar av landet trots att vädret är ostadigt. Även områden som inte omfattas av gula varningar kan drabbas av åskan. Ovädret kan ta en nordligare bana och även hamna på norra sidan av Vänern. I morgon förmiddag finns även risk för åska i Stockholms län, Sörmland och Uppland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.