A-
A+

Smitta i Piteå – matchen mot Linköping flyttas

Damallsvenska Piteå hade redan ett konstaterat fall av covid-19 i spelartruppen inför söndagens match mot Eskilstuna. Arkivbild.
Damallsvenska Piteå hade redan ett konstaterat fall av covid-19 i spelartruppen inför söndagens match mot Eskilstuna. Arkivbild.
FotbollTT

Damallsvenska Piteå hade redan ett konstaterat fall av covid-19 i spelartruppen inför söndagens match mot Eskilstuna.

Nu har smittan spridits, fotbollslaget stänger ner verksamheten och nästa match mot Linköping skjuts upp.

Annons

Annons

Annons

Annons

Matchen mot Linköping skulle ha spelats på söndag. Men Linköping meddelar på sin hemsida att man, efter dialog med Piteå, bestämt sig för att hitta ett nytt speldatum.

"Det finns en möjlighet att vänta till slutet på veckan för att ta ett slutgiltigt besked beroende på utvecklingen hos dem (antalet fall idag behöver inte innebära en flytt av speldatum) men vi känner av respekt för Piteå, vår egen verksamhet och samhället i stort att detta är det enda rätta. Vi önskar Piteå IF DFF ett snabbt tillfrisknande och att inte fler insjuknar. Nytt speldatum är inte satt än", skriver Linköping.

Fyra positiva fall

Efter 0–2-förlusten mot Eskilstuna berättade Piteås lagläkare Arne Zingmark att en spelare testats positivt för covid-19. Det fallet kände laget till redan inför matchen, säger Zingmark nu. Men på rekommendation från smittskyddet i Norrbotten kunde matchen ändå spelas.

Under spelets gång uppvisade dock ytterligare en spelare symptom.

De fyller ju i protokoll och allt så det följer vi väldigt noga och på matchdagen var alla friska. Men under pågående match fick en person symptom, togs av matchen och testade positivt, säger Zingmark till Aftonbladet.

Efter matchen testades resten av laget och då upptäcktes ytterligare tre fall av covid-19, trots att spelarna inte uppvisat symptom.

Problemet med smittan är ju att den är asymptomatisk. Om du har symptom är det lätt, då ska du inte vara med, men viruset behöver inte ge det. Vi har också levt med det här en lång tid nu och har inte haft några fall på 15 månader, säger Arne Zingmark.

Annons

Annons

Stängt verksamheten

Han anser inte att matchen borde ha ställts in redan efter det första positiva fallet.

Nej, det gör man inte för enstaka fall.

Tills vidare stänger Piteå nu ner hela verksamheten, och samarbetar med smittskyddet i Norrbotten för att bestämma hur man ska gå vidare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.