A-
A+

Smittan ökar i Skåne – fler vårdas

Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under onsdagens presskonferens med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under onsdagens presskonferens med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.
CoronavirusetTT

Covidfallen i Skåne ökar nu för sjätte veckan i rad, liksom belastningen på sjukvården.

Skånsk sjukvård är beredd – men vår uthållighet har satts på sin yttersta gräns. Vår personal är väldigt trött, säger Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Annons

Annons

167 skåningar har konstaterats vara smittade av covid-19 de senaste sju dagarna – en ökning. Trenden går uppåt då antalet nya fall ökat sedan oktober. I takt med att smittan ökar i Europa ökar oron även i Skåne.

"Inte på lillejulafton"

Belastningen på sjukvården har sakta ökat. Under tisdagen vårdades 61 personer inom vården, varav 7 fick intensivvård. Viljan att vaccinera sig är samtidigt stor – men Region Skåne uppmanar fler att vaccinera sig omedelbart inför julen.

Då menar jag nu, inte på lillejulafton, säger regiondirektör Alf Jönsson på en presskonferens.

Vaccinationsviljan verkar dock ha fått skjuts av Folkhälsomyndighetens begäran hos regeringen om att införa krav på att de som ska delta i större evenemang inomhus ska visa upp ett vaccinationsbevis.

Vaccination med dos tre rullar på, och i dagsläget har regionen mobila vaccinationsteam ute i samhälle som syftar till att få de som ännu inte tagit första sprutan att tänka om.

Annons

Annons

Besök ger nya stick

Vem som väljer att stå över vaccinationen helt vet man dock inte, enligt Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren.

Jag kan inte svara på vem som är ovaccinerad. Det är en bredd av olika individer som av olika skäl valt att inte vaccinera sig, säger hon och understryker att man är ute med sina team och utbildar informatörer som träffar den breda allmänheten ute.
Varje sådant besök ger nya stick.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.