A-
A+

Smittan viker – Stockholm ner på stabsläge

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör under en pressträff om pandemiläget i Region Stockholm.
Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör under en pressträff om pandemiläget i Region Stockholm.
CoronavirusetTT

Smittspridningen går tydligt ner i Region Stockholm och så gör också antalet patienter som vårdas för covid-19. Regionen lämnar därmed förstärkningsläget och går ner till stabsläge.

Annons

Annons

Annons

Annons

I dag vårdas 241 patienter för covid-19 och 62 av dem får intensivvård.

Det är naturligtvis glädjande nyheter, vi är nere på samma nivåer som i mitten av februari, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, och lägger till:
I februari tog dessvärre kurvan fart åt fel håll och vi gick in i en tredje våg, men tack vare vaccineringar och varmare väder bör smittoläget den här gången fortsätta ner.

Antalet bekräftade fall i Region Stockholm har den här veckan minskat med 26 procent jämfört med veckan innan. Jämfört med vecka 13 är nedgången 43 procent. Men det är för tidigt att ropa faran över, enligt smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Vi har fortfarande en hög smittspridning i länet. 5 600 personer smittades någonstans förra veckan, vilket betyder att vi behöver fortsätta att följa de råd och rekommendationer som finns och inte börja slappna av, säger hon.

Vaccinationsviljan beskrivs som fortsatt hög och totalt har 906 398 personer hittills vaccinerats i region Stockholm, vilket är 37 procent av alla personer över 18 år. I åldersgruppen 55–59 år är 70 procent vaccinerade och i gruppen 50–55 är siffran 50 procent.

Från och med i dag släpps också bokningarna på för åldersgruppen 45–49 år.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en otydlighet om antalet bekräftade fall med covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss