Smittpuckel passerad i Skåne

Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, konstaterar att virusläget förbättrats.
Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, konstaterar att virusläget förbättrats.
CoronavirusetTT

Efter en puckel vid skolstarten har smittspridningen i Skåne minskat och är nu nere på i genomsnitt 27 nya konstaterade fall per dag.

Annons

Annons

Trots att vi har ökad testning så ser vi inte att fallen har ökat, vi har ungefär en procent positiva i dag, säger smittskyddsläkare Eva Melander vid en pressträff.

Ett intensivt arbete pågår med att bygga ut testkapaciteten i Skåne. Smittan finns i hela regionen och det är ingen kommun som särskilt sticker ut, konstaterar hon.

Vi ser heller inga kluster, alltså ansamlingar av utbrott.

Ungdomar, yngre vuxna och medelålders dominerar bland de nya konstaterade fallen. Antalet smittade äldre är lågt.

I nuläget vårdas en handfull patienter med covid-19 inom skånsk slutenvård och tre sådana patienter finns på intensivvårdsavdelning.

"Glädjande nyhet"

Jag kan bekräfta den glädjande nyheten att den senast inskrivna patienten på iva i nuläget i Skåne skrevs in för en månad sedan, säger regiondirektör Alf Jönsson.

När trycket på sjukvården har minskat kan alltmer återgå till det normala. Exempelvis öppnar man nu för symptomfri partner att vara med vid planerat kejsarsnitt.

Nu är det högprioriterat att ta hand om de patientgrupper som fått stå tillbaka, understryker regional chefläkare Rasmus Havmöller. Den undanträngda vården är en utmaning av en mer långvarig karaktär.

Annons

Annons

Ortopedi prioriteras

Vi har full respekt för det lidande och den olägenhet som många av våra invånare får utstå när de får vänta lite längre på sin operation, men det var helt nödvändigt för att hantera covid-19-hotet under våren och sommaren, säger han.

Ett område där man nu kommer att kraftsamla för att komma ikapp är höft- och knäledsoperationer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons