A-
A+

Sms kan avslöja om kriminell "bor" på din adress

Nu ska det gå lättare att få reda på om någon obehörig skrivit sig på din adress. Arkivbild.
Nu ska det gå lättare att få reda på om någon obehörig skrivit sig på din adress. Arkivbild.
BrottTT

Det händer att grovt kriminella skriver sig på okända människors adresser för att gömma sig. Nu finns en tjänst som ska göra det lättare för privatpersoner att få reda på om någon obehörig har "flyttat in" på deras adress.

I den våg av skjutningar och sprängningar som skakar Sverige har det framkommit att kriminella personer i ett antal fall skrivit sig på okända människors adresser. Det kan leda till att oskyldiga utsätts för våld eller hot, har finansminister Elisabeth Svantesson (M) varnat för. Tidöpartierna har därför gett Skatteverket i uppdrag att ta fram en tjänst som meddelar när någon skriver sig på ens adress.

Men redan nu lanserar söktjänsten Hitta.se en liknande funktion, "Adresslarm", där det ska gå att få ett sms om någon annan skriver sig på användarens hemadress. För att använda den kostnadsfria tjänsten krävs bank-id.

Söktjänsten har jobbat på "lösningen ett tag sedan det här med att skriva sig på andras adresser blev ett nytt fenomen i gängkrigen", skriver Niklas Grawé, vd på Hitta.se, i en kommentar.

I nuläget får man alltså inget automatiskt meddelande från Skatteverket om någon obehörig skrivit sig som boende i ens hem. Men informationen går att få tag på genom att logga in hos Skatteverket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.