A-
A+

Snåriga lagar för tullen ska utredas

Finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen.
Finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen.
PolitikTT

Tullens verktyg mot den grova organiserade brottsligheten behöver vässas. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över lagstiftningen och Tullverkets befogenheter.

Annons

Annons

Annons

Annons

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson vid en tidigare pressträff. Arkivbild.
Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson vid en tidigare pressträff. Arkivbild.
Både narkotika, sprängmedel och vapen är avgörande för den organiserade brottsligheten. Vi vill att detta ska stoppas innan det kommer in i landet. Här spelar tullen en viktig roll, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Grov organiserad brottslighet går ofta hand i hand med smuggling. I en lägesbild som Tullverket publicerade förra året konstaterar myndigheten att de kriminella nätverken använder sig av eller kopierar legala affärsmodeller för att minska risken för upptäckt. Nätverken utnyttjar också sårbarheter i lagstiftningen och myndighetsorganisationen för att kunna fortsätta med sin brottsliga verksamhet.

Föråldrade lagar

De senaste åren har Tullverket fått ökade anslag vilket lett till både mer personal och investeringar i teknisk utrustning. Myndighetens befogenheter har också successivt utökats genom olika typer av lagändringar. Detta har dock lett till att en redan föråldrad och snårig lagstiftning blivit ännu svårare att använda, vilket Tullverkets generaltulldirektör Charlotte Svensson lyfte i en debattartikel förra hösten.

Nu får myndigheten gehör. Regeringen tillsätter en utredning som bland annat ska landa i förslag på en mer enhetlig lagstiftning för Tullverkets befogenheter. Det handlar både om tullens kontrollverksamhet och den brottsbekämpande verksamheten.

Utredaren ska även se över Tullverkets befintliga befogenheter och bedöma om myndigheten behöver ges ytterligare befogenheter och i så fall föreslå det.

Annons

Annons

"Underlätta vardagen"

Generaltulldirektör Charlotte Svensson säger till TT att det är mycket glädjande att en utredning görs, något hon hoppas ska underlätta och effektivisera det operativa arbetet.

Ett exempel är att vi borde ha rätt att bistå polisen när vi samverkar. I dag måste en åklagare först fatta beslut om detta, men ute i den operativa verksamheten måste man kunna agera när man jobbar tillsammans. Och vi har ju uppdrag att jobba tillsammans. Det skulle underlätta mycket i vardagen för mina medarbetare.

Det är exempelvis heller inte tydligt var Tullverket får göra kontroller.

Det finns vaga begrepp som "i direkt anslutning" och "i trakterna vid", och det är olika i olika lagstiftningar. Kan man förtydliga sådana där saker skulle det också underlätta mycket för oss.

Tullverket i dag spelar en större roll det brottsbekämpande arbetet, enligt Charlotte Svensson:

Vi har blivit duktigare på att hitta större smuggelgods. Att vi finns och kan stoppa saker vid gränsen kan underlätta för väldigt många andra myndigheter, att vi ser till att det inte ens kommer in i Sverige.

Utredare blir före detta överåklagare Gunnel Lindberg, som ska redovisa uppdraget nästa vår.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr