A-
A+

Snart öppnar USA sina gränser

Trafiken blir snart mer intensiv vid Newarks internationella flygplats i New Jersey i USA. Arkivbild.
Trafiken blir snart mer intensiv vid Newarks internationella flygplats i New Jersey i USA. Arkivbild.
USATT

Såväl vaccinbevis som ett negativt testresultat krävs. Med dessa dokument i handen blir det den 8 november möjligt att resa in i USA – som fram till nu haft ett pandemirelaterat inreseförbud från ett stort antal länder.

Annons

Annons

De nya reglerna är fulla av detaljer och undantag, men i stort gäller följande:

Den som vill resa in i USA måste visa bevis på att han eller hon är fullvaccinerad med ett vaccin som godkänts av amerikanska läkemedelsmyndigheten eller WHO. Vissa få undantag görs – bland annat för barn under 18 år, för vissa hälsoskäl samt för personer som kommer från länder med vaccinbrist.

De ovaccinerade som sätter sig på ett flyg måste visa ett negativt covidtest (PCR eller antigentest) som inte är äldre än ett dygn, enligt Vita huset.

För fullvaccinerade räcker det dock att testet tagits de senaste 72 timmarna, enligt smittskyddsmyndigheten CDC.

Barn under 18 år, som ju är undantagna vaccinkravet, måste också visa ett negativt testresultat – om de är över tolv år. Om barnet reser med en fullvaccinerad förälder räcker det att testet är taget under de senaste tre dygnen. För ensamresande barn, eller barn som åker med en ovaccinerad vuxen, krävs ett negativt test som max är 24 timmar gammalt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.