A-
A+

Snart VM – von Eckermann ny världsetta

Henrik von Eckermann. Arkivbild.
Henrik von Eckermann. Arkivbild.
RidsportTT

Han är ett guldhopp i VM nästa vecka.

Den svenske ryttarstjärnan Henrik von Eckermann är i sitt livs form och kommer till Herning i Danmark som världens högst rankade ryttare.

"Det känns som en stor lättnad. Det har varit en lång väg och något jag alltid drömt om," säger han.

Annons

Annons

Henrik von Eckermann på mästerskapshästen King Edward efter en seger på Stockholms stadion i juni. I nästa vecka hoppar de för medaljer i VM i Herning, Danmark. Arkivbild.
Henrik von Eckermann på mästerskapshästen King Edward efter en seger på Stockholms stadion i juni. I nästa vecka hoppar de för medaljer i VM i Herning, Danmark. Arkivbild.

Internationella ridsportförbundet, FEI, har släppt sin senaste lista – med det för svensk ridsport glädjande beskedet: För tredje gången står en svensk ryttare över alla andra på den månatliga rankningen.

"Att åka till VM i Herning som ny världsetta gör att man vill bevisa att man toppar rankningen av en anledning. Det kommer att bli en väldigt lång och tuff vecka eftersom det är så många saker som kan gå fel… Men jag har en fantastisk känsla och King Edward, och jag själv, är i fantastisk form. Jag ser verkligen fram emot att tävla i Herning," säger Henrik von Eckermann i ett pressmeddelande.

"En otrolig bedrift"

Tidigare har Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson toppat världsrankningen, Fredricson i åtta månader så sent som mellan oktober 2021 och maj i år.

Henrik von Eckermann passerade nyligen sin landslagskamrat Fredricson och klev upp på andra plats. Sommarens framgångar gör att han nu passerar schweizaren Martin Fuchs.

Det är så tätt mellan von Eckermann och Fuchs att FEI behövde kontrollräkna de intjänade poängen. Först släppte FEI en rankning med Fuchs kvar som etta, men på den reviderade rankningen hade svensken smitit förbi.

Henrik von Eckermann är med sina 3 119 poäng blott 38 poäng före Fuchs, även han en klar VM-favorit.

"För mig är detta den största prestationen i min karriär – det är en sak att vinna en tävling och hålla hög nivå under en helg, men för att bli nummer ett måste man vara på en konsekvent hög nivå och lyckas nå 30 bra resultat för att få mer än 3 000 poäng." säger von Eckermann.

Peder Fredricson är kvar som trea på rankingen, med god marginal ned till fyran, irländaren Conor Swail.

Annons

Annons

Lagtävling först

VM-hoppningarna börjar på onsdag, först med lagtävlingen som avgörs på fredag. På söndag i nästa vecka gör de 25 bästa ekipagen upp om de individuella medaljerna.

Övriga svenska ekipage i VM-hoppningarna är Peder Fredricson på All in och Malin Baryard Johnsson på Indiana. Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona har ännu inte offentliggjort vilket av ekipagen Jens Fredricson/Markan Cosmopolit och Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo som kompletterar trion.

VM inleds på lördag med lagtävlingen i dressyr.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.