A-
A+

Snöfall och åska under natten – samtidigt

Under natten till måndagen snöade och åskade det samtidigt på flera håll i landet. Arkivbild.
Under natten till måndagen snöade och åskade det samtidigt på flera håll i landet. Arkivbild.
VäderTT

Blixtar och dunder – mitt i ett snöfall. I natt blev det dubbelt upp vädermässigt på flera håll i landet, vilket kan ha förvånat en del. Men vinteråska är vanligare än man tror, enligt SMHI.

Annons

Annons

I Södertälje misstogs de kraftiga smällarna för skottlossning, och polisen fick in flera larm under natten till måndagen. Det visade sig dock vara helt vanlig åska.

Åska är ett fenomen som man förknippar med sommaren, men det kan faktiskt förekomma även under vintern, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Nattens vinteråska drabbade främst Stockholmsområdet och Gotland, men även andra delar av landet.

Över Stockholm kom åskan strax efter midnatt och framåt ett-tiden i natt, men vidare under morgonen har det fortsatt förekomma enstaka urladdningar i delar av Götaland och Svealand. Vi har även fått en urladdning i Gävleborgs län.

Fenomenet inträffar oftast nära kusterna i södra Sverige, när kallare luft rör sig över vatten som fortfarande är ganska varmt, berättar Alexandra Ohlsson.

När det sedan kommer in över land så kan det ha byggts upp tillräckligt med spänningar i luften så att vi får en blixturladdning, säger hon.

TT: Hur ovanligt är det?

Det är faktiskt vanligare än man tror. Men det är inte så vanligt att man har utbredd åska, utan främst är det några enstaka blixtar som kan förekomma under vintern, säger Alexandra Ohlsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.