Snökanoner räckte inte mot fjällbrand

Restaurangen på Vemdalsskalet stod i full brand under söndagen.
Restaurangen på Vemdalsskalet stod i full brand under söndagen.
OlyckaTT

Med skotrar och snökanoner kämpade räddningstjänsten för att släcka branden i en övertänd restaurang högt uppe på fjället i Vemdalsskalet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Men det räckte inte, och på söndagseftermiddagen bestämde sig räddningsledaren för att låta byggnaden brinna.

Just nu brinner den ner under kontrollerade former, och vi har bara två personer kvar på platsen för att bevaka det, säger Kristina Henriksson, inre befäl på räddningstjänsten i Jämtland.

Restaurangen ligger högst upp på fjället i Härjedalen och drygt två kilometer från närmsta väg. Det gjorde räddningsinsatsen till en logistisk mardröm, vilket SVT Jämtland var först med att rapportera.

Vi fick använda skotrar för att transportera personal och material. Det gick skytteltrafik upp och ner på fjället, säger Kristina Henriksson.

Larmet om branden kom till räddningstjänsten vid sjutiden på söndagsmorgonen.

De var först på plats med släckgranater och pulversläckare, men vid åttatiden lyckades räddningstjänsten få tillgång till snökanonerna på skidorten och rikta dem mot elden. Men det räckte alltså inte för att släcka den.

Ingen person skadades i samband med branden. Vad som orsakade den visste räddningstjänsten inte på söndagseftermiddagen, men enligt larmet som kom in började branden i köket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons