-
+

Snön gör vägarna till dödsfälla för renar

Polisen i Västerbotten uppmanar trafikanter till stor försiktighet efter att renar den senaste dagarna har tagit sig ut på vägarna. Arkivbild.
Polisen i Västerbotten uppmanar trafikanter till stor försiktighet efter att renar den senaste dagarna har tagit sig ut på vägarna. Arkivbild.
TrafikTT

Polisen i Västerbotten uppmanar trafikanter till stor försiktighet sedan renar efter de senaste dagarnas snöoväder har tagit sig ut på vägarna.

Annons

Annons

Det senaste dygnet har polisen i Västerbotten fått ett antal samtal om att renar befunnit sig på vägarna i regionen. På söndagsmorgonen fanns 25–30 renar på E4 söder om Robertsfors, medan en ren befann sig på E12 i höjd med Ersboda.

Det är de senaste dagarnas stora snömängder som gör att renarna söker sig ut mot vägarna för att vandra där det är lättare att ta sig fram, säger Elisabeth Glaas, presskommunikatör i polisregion Nord.

Det som då kan hända är att renarna inte kan ta sig därifrån på grund av de höga plogvallarna vid sidan av vägen. Kanterna kan vara så höga som två meter, och kan de inte ta sig ut blir djuren väldigt stressade – vilket kan leda till olyckor.

På lördagskvällen dog minst tolv renar när en lastbil körde in i en renhjord längs E4 vid Ånäset – vilket lett till att Malå sameby uppmanar trafikanterna att sakta ner farten, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Det blir som en dödskorridor för renarna då lastbilarna dundrar fram längs E4, säger Lars Stensund, vars renar blev dödade, till SVT.

Dålig sikt i kombination med de stora snömängderna kräver att trafikanterna är extra uppmärksamma – och skulle djur befinna sig på vägen måste föraren försöka undvika att stressa dem, uppmanar Elisabeth Glaas.

Vi har haft mildare väder vid kusten, men i inlandet är det fortfarande kall snö som faller, och den kan orsaka mycket dålig sikt. Dessutom kan det vara väldigt halt – så alla trafikanter har nu skyldighet att visa hänsyn, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss