A-
A+

Snusjätte vinnare på börsen

Swedish Match var en av vinnarna på Stockholmsbörsen på valborgsmässoafton. Arkivbild.
Swedish Match var en av vinnarna på Stockholmsbörsen på valborgsmässoafton. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmsbörsen avslutade april månad nedåt. När halvdagshandeln stängde på valborgsmässoafton låg OMXS-index på minus 0,8 procent.

Annons

Annons

Annons

Annons

För hela april, som de senaste veckorna präglats av en strid ström kvartalsrapporter från börsbolagen, blev det dock en uppgång på 2,7 procent.

Och även på fredagen gick det att hitta rapporterande bolag som trotsade nedgången.

Snus- och cigarrtillverkaren Swedish Matchs resultat för första kvartalet fick enligt en delårsrapport ett oväntat stort lyft, främst av försäljningsframgångar för nya rökfria produkter. Aktien lyfte inledningsvis drygt tre procent men stängde på en uppgång på 0,7 procent.

Astra Zenecas aktie steg samtidigt 3,6 procent sedan läkemedelsjätten redovisat ett oväntat starkt resultat för kärnverksamheten under första kvartalet och bekräftat prognoserna för helåret.

I motsatt riktning gick den rapporterande skogskoncernen SCA. Detta efter att man slagit förväntningarna vad det gäller bolagets vinst men hade lite oväntad motvind i försäljningen, enligt en delårsrapport. Aktien föll 5,7 procent.

Dagens största rapportförlorare var dock investeringsbolaget Ratos, med växt- och trädgårdskedjan Plantagen i portföljen, som rasade 8,1 procent.

Hemnets aktie föll 4,5 procent efter de kraftiga kurslyft som följde på bostadssajtens börsintroduktion tidigare i veckan. Aktien avslutade veckan på 160 kronor, att jämföra med teckningskursen på 115 kronor vid noteringen.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. FTSE100-index i London steg 0,1 procent, medan DAX-index i Frankfurt backade 0,1 procent, och CAC40-index i Paris gick ned 0,5 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?