A-
A+

Socionom ska stävja oroligheter på bibliotek

Stockholms stadsbibliotek provar en ny metod för att komma till rätta med oroligheter på biblioteket. Arkivbild.
Stockholms stadsbibliotek provar en ny metod för att komma till rätta med oroligheter på biblioteket. Arkivbild.
BibliotekTT

Annons

Annons

Jenny Hector blir Sveriges första bibliotekssocionom. Med inspiration från San Francisco har Stockholms stadsbibliotek anställt henne för att prova en ny metod för att komma till rätt med ordningsproblem och oroligheter på biblioteket, rapporterar SVT.

Bakgrunden till projektet är att de sociala problemen i samhället avspeglar sig inne i biblioteket. Det vistas personer i biblioteket som gör att besökare och personal har känt sig otrygga, säger hon till SVT.

Jenny Hector har tidigare arbetat inom socialtjänsten. Under ett års tid ska hon nu utbilda bibliotekspersonalen men också vägleda besökare som lever i social utsatthet. På Stockholms stadsbibliotek har framför allt missbrukare och människor med psykiska problem stört ordningen. Ibland har väktare kallats in och på andra håll har bibliotek har också behövt stänga.

Jag kommer in med en helt annan kompetens i det här projektet. Det jag gör att jag bemannar i receptionsdiskarna tillsammans med alla andra som jobbar i biblioteket för att möta det bibliotekarierna möter. Sen rör jag mig ute i biblioteket för att folk ska känna igen mig och för att bygga förtroende, säger hon till SVT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!