-
+

Sökes: parastronauter

Rymdarbete handlar mycket om träning och utbildning här på jorden. Arkivbild från ESA:s anläggning i Katwijk, Nederländerna.
Rymdarbete handlar mycket om träning och utbildning här på jorden. Arkivbild från ESA:s anläggning i Katwijk, Nederländerna.
RymdenTT

ESA letar efter nästa generations rymdresenärer, däribland sådana där funktionshinder inte diskvalificerar: parastronauter.

Annons

Annons

Europas rymdstyrelse ESA söker i en platsannons intresserade för "mänsklighetens största äventyr, en upptäcktsfärd som gagnar vår planet".

Ansökan från ESA (European Space Agency) offentliggjordes på tisdagen, och rymdstyrelsen markerar att den inte bara vill bryta ny mark i rymden. Genom att införa termen parastronauter – villiga rymdfarare som har någon form av funktionshinder – öppnar man för en bredare rekrytering av rymdfarare.

Höga krav

Kraven är höga och processen lång innan rymden kallar. Först i oktober 2022 kommer besked om vilka som valts. Psykologiska, fysiska och medicinska utvärderingar kombineras med intervjuer och granskningar; i checklistan finns bland annat kraven på att prestera under press samt att delta i mänskliga experiment.

Flera arbetsplatser väntar dem som har vad som krävs: däribland internationella rymdstationen ISS samt utvecklingen av rymdprogram med månen och planeten Mars som mål.

Annons

Annons

Nya resenärer

ESA, som bildades 1975, har 22 medlemsländer och samarbetar med ytterligare rymdnationer. Senast rymdstyrelsen gick ut med en platsannons var för tio år sedan. Men denna gång breddar man alltså möjligheten genom att, utöver letandet efter rymdfarare generellt, även införa begreppet parastronaut.

Vi söker en person som är psykologiskt och kognitivt, tekniskt och professionellt redo att vara astronaut, men som har fysiska begränsningar som normalt skulle hindra dem att bli astronauter, säger David Parker som är chef för människo- och robotforskningen på ESA, på en virtuell presskonferens enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss