A-
A+

Solberg om OS-valet: "Väldigt, väldigt svårt"

Stjärnan Jim Gottfridsson höll fokus i EM-kvalavslutningen mot Kosovo, trots att motståndet inte var det bästa. I sommarens OS väntar tuffare matcher.
Stjärnan Jim Gottfridsson höll fokus i EM-kvalavslutningen mot Kosovo, trots att motståndet inte var det bästa. I sommarens OS väntar tuffare matcher.
HandbollTT

Att besegra Kosovo i EM-kvalets sista omgång var enkelt. Sveriges redan EM-klara landslag vann med hela 39–16.

Att ta ut en OS-trupp i juni är något annat.

Det blir väldigt, väldigt svårt, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Annons

Annons

Annons

Annons

Söndagens seger innebär att Sverige tog full pott i EM-kvalet: sex matcher, sex segrar.

Hemmalaget var helt överlägset i matchen mot Kosovo i Alingsås, trots att spelare som Albin Lagergren och Hampus Wanne fick vila. Det stod 22–8 i halvtid.

Vi hade bra fokus och bra koncentration från start till mål. Mycket imponerade att hålla det, tycker Glenn Solberg.

Vassa kanter

Många svenska mål kom på kontring, eller från kanterna. Niclas Ekberg på högerkanten gjorde åtta mål före paus, nio totalt. Lucas Pellas på vänsterkanten satte sju mål.

Mittsexan Oscar Bergendahl gjorde också sju mål. Men med hård konkurrens på positionen är han en av söndagens spelare som ännu står en bit från OS.

Truppen till OS får nämligen bara bestå av 16 spelare, vilket är färre än i EM eller VM. Två av de 16 blir reserver, som bor utanför OS-byn och inte får träna med laget. En av dessa reserver kommer sannolikt att vara en extra målvakt, förutom de två ordinarie.

Kvar finns alltså bara 13 OS-platser att slåss om för utespelare, inklusive reservrollen. Det är något färre än man får ha med i VM eller EM.

Det blir en väldigt besvärlig uppgift, med många saker att tänka på. Det är den värsta delen av jobbet, säger Glenn Solberg om att ta ut OS-truppen som presenteras 18 juni.
Vi har så många bra spelare på alla positioner, framhåller förbundskaptenen.

Annons

Annons

Sent ligaspel

Och det är ju väldigt bra, förstås. Nya problem kan tillkomma.

Tyska bundesliga, där de flesta i Sveriges landslag spelar, pågår under denna säsong till i slutet på juni. Det är ungefär en månad längre än ett vanligt år, och beror på att ligan kom i gång sent på grund av coronapandemin.

Det är viktigt för oss att spelarna håller sig friska och pigga, konstaterar Glenn Solberg.
Vanligtvis får man en hel sommar för att förbereda ett OS, påpekar han om förberedelserna.

Sandell hoppas

En position som Solberg måste ta beslut om är högernio, där man har vänsterhänta skyttar. Albin Lagergren är given. Bakom honom finns Linus Persson, som missade EM-kvalveckan på grund av skada, och Lukas Sandell, som spelade mot Kosovo.

Vi har kontroll på matchen från första början, säger Sandell om söndagen.

Han är medveten om att han är inte är given i en OS-trupp.

Det är tuff konkurrens. Men jag hoppas att jag höjt mina aktier lite i alla fall, säger Lukas Sandell, som även var med i segermatcherna mot Rumänien och Montenegro under EM-kvalveckan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr