A-
A+

Solkad filmfest hålls utan publik

Golden Globe-galan hålls natten mot måndagen, utan publik och glamourösa presentatörer. Arkivbild.
Golden Globe-galan hålls natten mot måndagen, utan publik och glamourösa presentatörer. Arkivbild.
FilmTT

Det är galan som Hollywood har vänt ryggen. När den hålls i natt blir det utan världsstjärnor på röda mattan och glamourös tv-sändning. Men kan man räkna ut Golden Globe-galan helt?

Annons

Annons

Marc Malkin, redaktör på branschtidningen Variety, med många år i filmbranschen, ger inte mycket för galans lyskraft sedan filmstudiorna i Hollywood öppet bestämde sig för att bojkotta den.

Just nu bryr sig inte större delen av Hollywood om Golden Globe-galan, säger han till nyhetsbyrån AFP.
Och om inte Hollywood uppmärksammar priserna på något sätt, vad kan de då ha för betydelse? Inte mycket, tänker jag.

Turbulensen kring galan är ett resultat av många år av hård kritik riktad mot organisationen Hollywood Foreign Press Association, vars medlemmar röstar fram pristagarna. Sammanslutningen av omkring 100 internationella filmskribenter har anklagats för såväl korruption som rasism. Bland dem som har kritiserat organisationen märks Scarlett Johansson och Tom Cruise.

Ingen tv-sändning

Redan tidigt stod det klart att tv-bolaget NBC inte skulle sända årets gala. Och på grund av den ökade spridningen av coronaviruset samt den nya omikronvarianten bestämdes det att Golden Globe-statyetterna för prestationer inom film och tv ska delas ut i Beverly Hills utan publik närvarande. Stjärnglansen verkar också utebli helt.

Hollywood Foreign Press Association försökte få kändisar att komma och presentera vinnarna på årets Golden Globe-gala. Och ingen kändis – ingen kändis – sade ja, berättar Marc Malkin.

Men betyder det att galan helt har tappat sin status? Och fungerar inte Golden Globe-galan ändå som en fingervisning inför vad som väntar på Oscarsgalan?

En guldstatyett är en guldstatyett. Och i decennier har den varit en värdemätare för succé, säger Richard Licata, expert på pr inom tv-branschen, till AFP.

Annons

Annons

Två starka konkurrenter

De filmer som har störst chans att kamma hem priser på årets nedskalade gala är Jane Campions laddade westerndrama "The power of the dog" och Kenneth Branaghs barndomsskildring "Belfast". De har fått sju nomineringar var, bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manus.

I kategorin bästa tv-serie har "Succession" även i år flest nomineringar, följt av "The morning show". Där har även det gångna årets mest omtalade tv-serie, sydkoreanska "Squid game", chans på seger i kategorin bästa dramaserie.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.