A-
A+

Sommar-OS 2032 i Brisbane under vintern

Brisbane får arrangera sommar-OS 2032.
Brisbane får arrangera sommar-OS 2032.
OlympisktTT

Brisbane får arrangera sommar-OS 2032. Beslutet var väntat eftersom det inte fanns någon motkandidat.

IOK:s ordförande Thomas Bach förklarar varför Brisbane var det bästa alternativet.

Man visar en passion för idrott och, i linje med IOK:s reformer, håller hållbarhetsfrågan högt i alla avseenden, säger Bach.

Annons

Annons

Bachs besked fick Brisbanes delegation vid Internationella olympiska kommitténs session i Tokyo att jubla och samtidigt tändes fyrverkerier i Brisbane.

Det är en historisk dag, inte bara för Brisbane och Queensland, utan för hela landet. Bara globala städer kan få OS – så det här visar Brisbanes ställning i vår region och i världen, säger Australiens premiärminister Scott Morrison, uppger Reuters.

Det var första gången som IOK-ledamöterna röstade enligt den nya urvalsprocessen och bara fem av 80 IOK-ledamöter röstade mot Brisbane, medan tre avstod. Beslutet om nyordningen togs 2019, samtidigt som Stockholm-Åre 2019 förlorade kampen mot Milano-Cortina d'Ampezzo om vinter-OS 2026.

Det är tänkt att den nya urvalsprocessen ska minska korruptionen, ge färre ekonomiska förlorare och göra urvalsprocessen mer hållbar.

IOK:s nya process går i stället ut på att söka upp attraktiva orter som vill arrangera OS och leda dem fram längs vägen till en omröstning. Flera orter, däribland Doha och Madrid, uttryckte önskemål om att få arrangera OS 2032, men i februari i år valdes Brisbane i Australien ut som den värd som IOK:s speciella kommission för framtida OS "föredrog".

Tredje gången i Australien

I juni rekommenderade IOK:s exekutivkommitté valet och i dag röstade IOK:s session för att spelen ska gå i Australien.

Dagens omröstning speglar ett förtroende, säger Thomas Bach på presskonferensen efter IOK-sessionen.
Nu kan unga idrottare i Australien inspireras av att försöka nå spelen 2032.

Det är tredje gången Australien arrangerar OS efter Melbourne 1956 och Sydney 2000. Men medan Sydney-OS arrangerades under hösten ska Brisbanespelen gå under samma tid som årets OS i Tokyo.

Då är det vinter i Australien, men behagliga temperaturer i den nordöstra delen av landet.

Brisbanes OS-koncept går helt i linje med IOK:s värderingar om ett hållbart arrangemang, sade ordföranden Thomas Bach i juni. Han beskrev det som ett "oemotståndligt förslag".

Det blir ett utspritt spel. Brisbanes koncept går ut att på använda anläggningar och infrastruktur i ett större område i Queensland.

Annons

Annons

Anläggningar klara

84 procent av de anläggningar som Brisbane ska använda finns redan på plats och staden har tidigare arrangerat stora evenemang, som Samväldesspelen 2018. Det finns en bred politisk enighet bakom satsningen, liksom ett stort stöd hos befolkningen och näringslivet för en OS-satsning.

Budgeten för spelen ligger på runt motsvarande 30 miljarder kronor, att jämföra med de nästan 100 miljarder som Tokyospelen kostar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!