A-
A+

Sommaren är här – åtminstone i halva Sverige

Sommaren är här - för nästan halva landet. Arkivbild.
Sommaren är här - för nästan halva landet. Arkivbild.
VäderTT

En riktigt varm lördag har gett nästan halva Sverige sommar. Till och med ett litet område i norra Västerbotten har nu officiell sommar.

Annons

Sommaren har avancerat ganska rejält de senaste dagarna och ser ut att kunna avancera ytterligare kommande dagar, säger Emma Härenstam, vakthavande meteorolog vid SMHI.

Enligt väderinstitutet har sommaren nu kommit till nästan hela Götaland och Svealand, undantaget delar av Blekinge, Öland och Gotland. Men även delar av Norrland har meteorologisk sommar nu.

Det gäller kustlandskapen ända upp till Medelpad, och även en bit in i Ångermanland. Till och med en del områden i Västerbotten och Norrbotten har nu sommar, såsom vissa områden i Älvsbyns kommun.

Vanligtvis når sommaren dit i slutet av maj så det är ett par veckor tidigare än normalt, säger Emma Härenstam.

Den meteorologiska sommaren inträffar när dygnsmedeltemperaturen varit över tio grader under fem dagar i sträck. I stora områden är det just nu sommartemperaturer, det vill säga det har varit varmt, men inte fem dagar i sträck. Med svalare väder på gång är det oklart om de hinner få sommar enligt SMHI:s definition i denna vända.

Vi skulle kunna få meteorologisk sommar på ett par stationer till. Det gäller resterande delarna av Värmland, stora delar av Dalarna och kanske även upp över delar av södra Norrland, säger Emma Härenstam.

De områden som redan fått sommar ett år kan inte "backa" till vår, hur kallt det än blir.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.