A-
A+

Sopor och ägg på isbjörnens nya meny

Denna isbjörn på Warszawas zoo behöver varken svälta eller äta ägg. På bilden syns han bära i väg en inslagen godbit han fått på sin sexårsdag. Arkivbild.
Denna isbjörn på Warszawas zoo behöver varken svälta eller äta ägg. På bilden syns han bära i väg en inslagen godbit han fått på sin sexårsdag. Arkivbild.
VetenskapTT-AFP

Sopor och sjöfågelägg. Det är vad som står på menyn för många av dagens isbjörnar när svaga isar gör det svårt, eller rentav omöjligt, att jaga säl.

En ny kanadensisk studie visar att den nya kosten kan vara svår för jättarna att vänja sig vid.

Annons

Annons

Annons

Annons

En utmärglad isbjörn på ett snabbt krympande isflak. En symbol för klimatförändringarna många känner igen i dag.

Temperaturhöjningen i Arktis är i snitt dubbelt så hög som i resten av världen. När isarna smälter blir det mycket svårt för de jättelika djuren att jaga sin favoritföda: säl.

I dag finns cirka 25 000 isbjörnar kvar i det vilda, huvudsakligen i områden tillhörande USA, Kanada, Grönland, Norge och Ryssland. En studie som publicerades i fjol i tidskriften Nature Climate Change uppskattar att arten kan ha utrotats till följd av svält före år 2100.

Drivs av hunger

Men en växande skara hungriga björnar har tagit saken i egna ramar. Nya studier visar att många av Arktis isbjörnar har börjat lägga om kosten för att anpassa sig till en ny och varmare värld.

Bland annat ser forskarna att sopor blivit ett allt vanligare inslag i det isbjörnar äter. Något som isbjörnarna, drivna av hunger, får tag i genom att ta sig in i nordligt belägna städer.

En annan föda som blivit vanligare är sjöfågelägg. Forskare i Kanada har med hjälp av drönare studerat hur isbjörnar på ön Mitvik i det kanadensiska territoriet Nunavut regelbundet plundrar ejderbon på deras ägg. Studien publicerades i dagarna i tidskriften Royal Society Open Science.

Annons

Annons

"Inte energieffektivt"

Studien visar bland annat att många isbjörnar stannade vid stranden där fåglarna lade sina ägg under den elvadagarsperiod då fåglarna häckade – men att detta gav blandad utdelning.

Vi såg att de björnar som ankom senare i ökad utsträckning besökte de halvtomma bona och att de plundrade bona på ett mindre energieffektivt sätt. De var även mindre petiga med vad i äggredet de slukade, säger studiens huvudförfattare Patrick Jagielski vid University of Windsor.

Forskarna märkte även att björnarna inte tycktes förstå kopplingen mellan närvaron av ejderfåglar och ägg.

Studien visar att trots att arter kan förmå sig att äta en mindre angenäm kost när deras huvudsakliga föda blir svår att få tag i, så är det inte säkert att de klarar att göra det på ett effektivt sätt, fortsätter han.

Forskare vid Vanderbilt University i USA ser också tecken på att kosten kan bli svår att lägga om för isbjörnarna. Genom att studera tänderna i en stor mängd äldre isbjörnskäkar kom de fram till att arten livnärt sig på det näringsrika späcket och köttet från just sälar i hundratals år. Den studien publicerades i förra veckan i Global Change Biology.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?