-
+

Sörenstam gör comeback på LPGA-touren

Annika Sörenstam. Arkivbild.
Annika Sörenstam. Arkivbild.
GolfTT

Under sina glansdagar vann Annika Sörenstam tio majortitlar. Om några veckor gör den svenska golfikonen tillfällig (?) comeback på LPGA-touren.

"Jag förväntar mig inte mycket, men jag ser fram emot utmaningen", säger Sörenstam.

Annons

Annons

Det är på sin hemmabana i Orlando, Lake Nona Golf & CC, som Annika Sörenstam peggar upp för att tävla på LPGA-touren igen, 25–28 februari. För första gången sedan 2008 ska hon mäta sina krafter med den yppersta världseliten.

Det är ett familjärt men överraskande namn som nu återvänder till hetluften. Sörenstam var bara 38 år när hon avslutade proffskarriären, med tio majortitlar på meritlistan. Sedan dess har hon bildat familj och i höstas fyllde hon 50 år – två anledningar till att svenskan nu gör comeback på sin hemmaplan.

"Aldrig slagit mig"

Att Sörenstam har passerat 50-strecket gör nämligen att hon framöver får spela på damernas seniortour.

"Ava och Will ser fram emot att se 'mamma' spela. Jag ska erkänna att om den här tävlingen inte hade flyttat till vår hemmabana hade det aldrig slagit mig att ställa upp. Men det är vettigt att göra det, inte bara för att det är en 'hemmamatch' utan också för att mitt mål, om schemat tillåter, är att spela US Senior Women's Open senare i sommar", säger Sörenstam i ett uttalande enligt LPGA-touren.

Även om det verkar röra sig om en tillfällig återkomst kommer Sörenstams comeback naturligtvis dra till sig stort intresse i golfvärlden.

Annons

Annons

"Surrealistiskt"

Dessutom verkar det som att hon fortfarande har känslan kvar i handlederna. I januari spelade hon i egenskap av kändis i samband med LPGA-tourtävlingen Diamond Resorts Tournament of Champions. Då imponerade Sörenstam rejält på världsfyran Nelly Korda.

"Det var riktigt coolt", sade Korda.

"Hon har det fortfarande. Hon har touchen runt greenerna, det var ärligt talat surrealistiskt. Att du fortfarande kan prestera i hennes ålder... Om man har det, tappar man det aldrig".

Fick hård kritik

I januari skapade Annika Sörenstam dessutom ännu större rubriker när hon fick stark kritik för att ha tagit emot den amerikanska presidentens frihetsmedalj av Donald Trump, dagen efter stormningen av Kapitolium i Washington.

Till Golf Channel förklarade sedan Sörenstam hur hon tänkte.

"Jag skulle ha fått medaljen i mars 2020. Ser jag tillbaka på det så handlar det om de som har fått den genom tiderna. Jag vill inte lägga energi på det som har hänt utan jag är en person som hela tiden blickar framåt och som vill fortsätta att öppna dörrar och skapa möjligheter för unga tjejer runtom i världen, sade hon.

"Jag delar sorgen och rädslan som alla känner efter det som hände. Det var en mörk dag i USA:s historia".

Inför comebacken om några veckor säger Sörenstam att hon inte förväntar sig mycket, men att hon ser fram emot utmaningen som väntar.

"Det blir min första tävling på 13 år. Jag har funderat på den sedan jag hörde att tävlingen skulle komma till Lake Nona där jag har bott i många år. Medlemmarna har fortsatt att fråga om jag ska spela och jag tänkte – varför inte?", säger hon i uttalandet som publicerades på tisdagen.

Regerande mästare i tävlingen är en annan Floridabaserad svenska, Madelene Sagström. Hon tog sin hittills enda LPGA-seger i fjol, då tävlingen spelades på en annan bana i Boca Raton, Florida.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss