A-
A+

Sorg och bestörtning efter dådet i Visby

Blommor vid platsen där en gärningsman gick till attack vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan.
Blommor vid platsen där en gärningsman gick till attack vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan.
BrottTT

Kvinnan som dog efter knivdådet i Visby var 64-åriga psykiatrisamordnaren och överläkaren Ing-Marie Wieselgren.

En man är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Annons

Annons

Ing-Marie Wieselgren, överläkare och psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner, höggs till döds i Visby på onsdagen. Arkivbild.
Ing-Marie Wieselgren, överläkare och psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner, höggs till döds i Visby på onsdagen. Arkivbild.

Klockan var 13.50 när polisen fick larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby.

Hon fick hjärt- och lungräddning när hon fördes in i ambulans och fördes till sjukhus. Vid 20-tiden på kvällen berättade polisen att hennes liv inte gick att rädda.

Senare bekräftade hennes arbetsgivare att offret är Ing-Marie Wieselgren. Hon var psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och jobbade också som överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon bodde.

Skulle delta i seminarium

Ing-Marie Wieselgren var i Almedalen för att jobba. Bara timmar före dådet skrev hon på Linkedin att hon skulle delta i tre seminarier på Barnrättstorget, "alla lika viktiga och relevanta".

Morgonen efter har inlägget flera hundra kommentarer. Många av dem tackar för det hon har gjort för psykiatrin.

"Ing-Marie Wieselgren attackerades mitt i sitt viktiga arbete: på väg för att moderera ett seminarium om hur samhället kan ge barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar bättre stöd", skriver Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för SKR på organisationens hemsida.

Ing-Marie Wieselgren började jobba på SKR 2007 efter att ha varit huvudsekreterare i Nationell psykiatrisamordning på Socialdepartementet i två år.

Annons

Annons

"Källa till kunskap och inspiration"

Socialminister Lena Hallengren fick beskedet under onsdagskvällen.

"För mig har Ing-Marie varit en viktig källa till kunskap och inspiration i arbetet mot psykisk ohälsa. Mina tankar finns hos hennes familj, vänner och kollegor", skriver hon på Twitter.

"Det är med stor sorg som vi har tagit emot beskedet att SKR:s medarbetare Ing-Marie Wieselgren har avlidit efter att ha utsatts för ett grov våldsbrott under Almedalsveckan i Visby. SKR har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa och psykiatrisk vård. Hon var en stark röst för dem som annars inte hörs i samhällsdebatten", skriver Staffan Isling, SKR:s vd i en skriftlig kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.