"Sound of music" på Kulturhuset Stadsteatern

Sara Jangfeldt och Peter Gardiner gör huvudrollerna i 'Sound of music' på Kulturhuset Stadsteatern. Pressbild.
Sara Jangfeldt och Peter Gardiner gör huvudrollerna i "Sound of music" på Kulturhuset Stadsteatern. Pressbild.
TeaterTT

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sätter upp "Sound of music" med Sara Jangfeldt och Peter Gardiner i huvudrollerna. Bland vårens premiärer finns också komedin "Älskling är jag hemma" i regi av Maria Blom.

Annons

Annons

Annons

Annons

Helena av Sandeberg gör huvudrollen som Bella i 'Gasljus'. Pressbild.
Helena av Sandeberg gör huvudrollen som Bella i "Gasljus". Pressbild.

Efter renoveringen och den 18 månader långa utlokaliseringen är teaterns medarbetare tillbaka vid Sergels Torg men på grund av pandemin utan publik. Inte heller har man några klara premiärdatum – ännu.

Så fort vi vet när vi kan öppna kommer vi att börja sälja biljetter, vi är vana och snabba med att improvisera, säger teaterchefen Maria Sid inför tomma gradänger under en presskonferens som strömmas digitalt.

Hålls puttrande

Däremot har teatern ett nytt scenmaskineri och en ensemble som jobbar både med vårens uppsättningar och med några av dem som skulle ha haft premiär under hösten. Till de senare hör "Status quo", "Drivhuset" och "Kulla Gulla" som hålls "puttrande" för att kunna spelas så fort teatern kan öppna igen. Det gäller även den glittriga jubileumsföreställningen "Det stora teaterkalaset" som man bara hann ge ett fåtal gånger under hösten.

Vi vill i det här skedet berätta vad vi gör så att man förstår att vi ingalunda står stilla, så att man ser att det finns ljus i mörkret, säger Maria Sid som samtidigt betonar teaterns ansvar under pandemin.
Vi har väldigt många människor kontrakterade och vi försöker hålla kontrakten också för att branschen blöder, vi försöker skapa så mycket vi kan, säger Maria Sid och lyfter fram kulturbranschen som en del av samhällets ryggrad.

Annons

Annons

Chefen är kvar

Den pågående omorganisationen på Kulturhuset Stadsteatern påverkar i detta skede inte teatern. Den behåller också sin chef som tidigare.

Det är mer kulturhussidan som håller på med en omorganisering, men det är klart att vi ska landa i något där vi skapar innehåll tillsammans, säger Maria Sid som har kontrakt fram till december 2022.

Flera tidigare medarbetare återvänder, däribland regissörerna Maria Blom samt Alexander Mørk-Eidem. Den senare blir nu husregissör samt medlem i teaterns konstnärliga råd.

Vårens musikalsatsning blir "Sound of music" som ges med en tiomannaorkester, och som enligt planerna ska ha premiär i april. Regissören Ronny Danielsson ser sin uppsättning som ett slags "musikteaterdokumentär" och framhåller att musikalen bygger på en sann historia. Maria spelas av Sara Jangfeldt som har levt med just denna musikal ända sedan hon var barn.

Det var den första vhs-kassetten som vi hyrde. Och vi ser den nästan varje jul. Jag går in i det här med lite rädsla och stor vördnad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons