A-
A+

Space X-raket exploderade vid landning

Space X raket exploderade när den skulle landa.
Space X raket exploderade när den skulle landa.
RymdenTT-AFP-Reuters

En av Space X raketer har exploderat vid landning. Det är andra gången på två månader det sker.

Vi hade ännu en mycket bra flygning. Vi måste bara jobba lite på landningen, sade John Insprucker från Space X i företagets webbsändning.

Annons

Annons

En prototyp av den raket Space X hoppas kunna flyga till Mars lyfte utan problem från basen i Boca Chica i Texas.

I luften, dryg en mil upp i atmosfären, stängde den planenligt ner sina motorer och genomförde en rad lyckade tester i ett horisontellt läge.

Men när raketen SN9, eller "Serial Number 9", skulle tillbaka till jorden, i ett vertikalt läge, uppstod problem och raketen hamnade i fel vinkel. Den landade i en öronbedövande krasch och exploderade i ett eldhav. Inga människor skadades vid händelsen.

Space X vd Elon Musk var okaraktäristiskt tyst efter olyckan. Före uppskjutningen skrev han "Lämnar Twitter en stund", och hade 18 timmar senare inte kommit tillbaka till den sociala plattformen.

När Space X förra prototyp av raketsystemet Starship i december i fjol exploderade i en flygning som i stora drag var liknade tisdagens skrev han på Twitter att "Vi fick all data vi behöver" och "Mars, här kommer vi!! Woohoo!!".

Företaget har redan en annan raket, SN10. Den stod under tisdagen på en annan ramp nära olyckan, men ska inte ha skadats. Företaget uppger att det är redo för en ny uppskjutning "inom den nära framtiden".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss