A-
A+

Spänd väntan i Nordirland

Segerkram till nationalistpartiet Sinn Féins biträdande partiledare Michelle O'Neill efter rösträknandet i Nordirlands regionalval.
Segerkram till nationalistpartiet Sinn Féins biträdande partiledare Michelle O'Neill efter rösträknandet i Nordirlands regionalval.
StorbritannienTT:s korrespondent

Nationalistiska Sinn Féin går mot seger i Nordirlands regionalval. Men regeringskrisen riskerar att bestå.

I London går Labour starkt framåt efter en "tuff natt" för de konservativa.

Annons

Annons

Jeffrey Donaldson leder Nordirlands största unionistparti, DUP. Arkivfoto.
Jeffrey Donaldson leder Nordirlands största unionistparti, DUP. Arkivfoto.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på väg in i en vallokal i London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på väg in i en vallokal i London.

Febrilt räknande pågick i Nordirland under fredagen för att få fram resultaten i valet till regionalparlamentet i Stormont.

Mandat nummer ett gick till det starkt växande Allianspartiet, som försöker hålla sig vid sidan om den traditionella uppdelningen mellan Irlandsvänliga nationalister och Londonsinnade unionister.

Största parti väntas dock nationalistiska Sinn Féin bli – i så fall för första gången i landsdelens historia.

Det kan potentiellt bli ett historiskt val av många anledningar men jag tror att det är för att folk vill berätta för oss hur vi ska arbeta tillsammans med andra. Det är det enda sättet som vi kan åstadkomma mer för folket, säger Michelle O'Neill, partiets främsta ledare i Nordirland, till BBC efter att själv ha blivit invald i Mid Ulster.

Långvarig kris

Huvudmotståndarna i unionistiska DUP ger emellertid inte upp än.

Det kommer att bli väldigt jämnt om vem som blir största parti, hävdar partiledaren Jeffrey Donaldson för BBC sedan också han valts in, i valkretsen Lagan Valley.

DUP varnar samtidigt för att den långvariga regeringskris som lamslagit det lagstadgade samregerandet i Nordirland kommer att fortsätta.

Främsta orsaken är DUP:s stora missnöje med det så kallade Nordirlands-protokollet, som stipulerar hur handeln ska fungera som följd av Storbritanniens utträde ur EU.

Det kommer inte att bli någon regering förrän protokollfrågan är löst, säger Ian Paisley – vars pappa med samma namn länge var de nordirländska unionisternas främste ledare – till Belfast Telegraph.

Annons

Annons

Labour i London

Parallellt med det nordirländska valet röstade engelsmän, walesare och skottar i allehanda lokalval i torsdags.

Bland resultaten där fanns en stark framgång för socialdemokratiska Labour som för första gången på nästan 60 år tog hem Londonstadsdelen Westminster och även traditionellt konservativa Barnet och Wandsworth.

Vi hade en tuff natt i delar av landet, erkänner premiärminister Boris Johnson, enligt nyhetsbyrån AFP.
Men å andra sidan, i andra delar av landet ser man fortfarande Konservativa partiet gå framåt och göra ganska anmärkningsvärda framgångar på platser som inte röstat konservativt på väldigt lång tid, om någonsin, säger Johnson.

"Stor vändpunkt"

Hård kritik har riktats mot Johnson som väckt missnöje med coronaskandalen "partygate" och som följts upp av ökande levnadskostnader i landet vilket kan ha dragit ner resultatet för Konservativa partiet.

Labourledaren Keir Starmer beskriver valet som "en stor vändpunkt".

Vi har förändrat Labour och nu ser vi resultatet av det, säger han, enligt AFP.

Det rör sig dock inte om någon jordskredsseger för Labour som mött motstånd på annat håll i England där De gröna och Liberaldemokraterna har gått framåt.

Fler resultat, även från Skottland och Wales, väntas bli klara först på fredagskvällen och under helgen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.