A-
A+

Spanien ett steg närmare samtyckeslag

'Bara ja betyder ja' står det på plakatet kvinnan bär under en demonstration för samtyckeslagen. Arivbild.
"Bara ja betyder ja" står det på plakatet kvinnan bär under en demonstration för samtyckeslagen. Arivbild.
SpanienTT-AFP-Reuters

Spaniens regering har under tisdagen godkänt ett lagförslag som liknar den svenska samtyckeslagen, efter en debatt i kölvattnet av en uppmärksammad våldtäkt för fem år sedan.

Annons

Annons

Lagförslaget "gör det tydligt att tystnad, passivitet eller inte göra motstånd inte kan rättfärdiga ett övergrepp", säger regeringens talesperson Maria Jesús Montero. Enligt den nuvarande lagstiftningen krävs det att en förövare utövar våld eller hotar offret för att det ska klassificeras som våldtäkt.

Det var efter att en 18-årig kvinna blivit brutalt våldtagen av fem män, som kallade sig själva för "vargflocken", under tjurrusningen i Pamplona 2016 som en opinion om behovet av en samtyckeslag i Spanien väcktes.

Männen hade filmat kvinnan under våldtäkten och videoklippen, där kvinnan skildras som tyst och passiv, användes först som bevis för att det inte rörde sig om en våldtäkt. Fallet togs hela vägen till högsta domstolen, där männen slutligen kom att dömas till 15 år i fängelse.

"Bara ett ja är ett ja" twittrade den socialistiske premiärministern Pedro Sánchez efter HD-domen, vilket nu kommit att bli det inofficiella namnet för det nya lagförslaget, som parlamentet väntas rösta om i september.

Lagförslaget innebär också en kriminalisering av oönskade sexuella kommentarer och tillrop från främlingar (på engelska "catcalling"). Dessutom föreslås en kriminalisering av könsstympning och äktenskapstvång och fängelse som en möjlig påföljd för arbetsrelaterade sexuella trakasserier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!