A-
A+

Spanien kastar munskydden – efter 401 dagar

Ett par firar vid torget Puerta del Sol i Madrid efter det att munskyddskravet slopats vid midnatt, natten till den 26 juni.
Ett par firar vid torget Puerta del Sol i Madrid efter det att munskyddskravet slopats vid midnatt, natten till den 26 juni.
SpanienTT

När klockan slog midnatt bröt glädjescener ut på spanska torg och gator. Efter över 400 dagar med munskydd kan spanjorerna nu se varandras leenden och känna sommarsolen mot kinderna.

Annons

Annons

Barcelonatorget Vila de Gràcia exploderade i jubel när munskyddskravet slopades vid midnatt natten till lördagen, rapporterar El País.

Gio Galindo arbetar med förskolebarn och säger att barnen har längtat efter att få se lärarnas ansikten.

Alla lärare var nya i år, och reaktionen hos barnen när de fick se sina lärare utan munskydd för första gången var fantastisk, säger hon till tidningen.

Barcelonabon Teo Peiró säger att han fortsatt kommer att vara på sin vakt, men att det är skönt att få se sina vänners leenden igen.

Vid det här laget har vi vant oss vid att ha på oss munskydden, men jag är tacksam för att få ta av mig det.

Vissa väljer dock att fortsatt behålla masken på, enligt El País. Sedan april månad har smittokurvan stadigt pekat neråt i Spanien, men de senaste tre dagarna har antalet nya fall sett ut att öka något.

De spanska munskyddskraven infördes i kollektivtrafiken i början av maj 2020 i ett försök att dämpa smittspridningen av covid-19. Några veckor senare utvidgades det till att gälla även på gator och torg för alla över sex år. Den som brutit mot reglerna har riskerat böter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!