A-
A+

Spanien öppnar för vaccinerade besökare

Förhoppningen är att Mallorcas stränder kommer att bli mer folkfyllda än så här i sommar. Bild från i slutet av mars i år.
Förhoppningen är att Mallorcas stränder kommer att bli mer folkfyllda än så här i sommar. Bild från i slutet av mars i år.
SpanienTT-AFP

Från och med i dag kan vem som helst, förutsatt att hen är vaccinerad, åka på semester till Spanien.

Annons

Annons

Annons

Annons

Spanien är ett säkert resmål, intygar hälsominister Carolina Darias och tillägger att landet nu är på gång att "återta sin position som en global ledare inom turism".

Men fortfarande är landet kvar på exempelvis Storbritanniens lista över riskländer, vilket betyder att resenärer bland annat måste isolera sig i två veckor vid hemkomst. Ett nedslående besked enligt Darias.

Britterna utgör normalt den största turistgruppen i Spanien – under 2019 var över en femtedel av Spaniens 83,5 miljoner besökare från Storbritannien.

Men trots att britterna kanske uteblir, eller i alla fall blir färre än normalt, hoppas turismsektorn på mängder av sommarbesökare.

Enligt Jose Luis Prieto, ordförande för Spaniens resebyråförbund (Unav), har researrangörer i Storbritannien, Frankrike och Tyskland – Spaniens tre huvudmarknader – under de senaste veckorna fått ett stort antal förfrågningar. Och över hela landet öppnar nu hotell och restauranger efter att ha hållit stängt i månader.

Spanien, starkt beroende av sin turistindustri, var en av de västerländska ekonomierna som drabbats hårdast av pandemin. Den spanska regeringen har satt upp som mål att locka 45 miljoner resenärer under året. Men i slutet av april hade landet endast haft 1,8 miljoner besökare, enligt officiell statistik.

För icke-vaccinerade européer – som hittills kunnat komma in i Spanien med ett negativt så kallat PCR-test som max är 72 timmar gammalt – räcker det nu med ett (billigare) antigentest.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!