A-
A+

Spansk samförståndslag godkänd

Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero. Arkivbild
Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero. Arkivbild
SpanienTT-AFP

En omtvistad spansk våldtäktslag har slutligt antagits av det spanska parlamentet efter att kryphål som lett till sänkta straff för redan dömda sexbrottslingar har tätats.

Annons

Den nya lagen fastslår att sexuell kontakt som inte bygger på ömsesidigt samförstånd ska klassas som våldtäkt. Den trädde i kraft redan i oktober, men ledde paradoxalt nog till sänkta straff för vissa typer av sexbrott. Över 100 dömda förbrytare släpptes och ytterligare närmare 1 000 fick sina straff kortade när formuleringar om våld, hot eller tvång strukits ur lagtexten.

Innan den nya lagen trädde i kraft måste våldtäktsoffer bevisa att de utsatts för våld eller kränkning, Utan det klassades brottet som sexuellt övergrepp och medförde mildare straff än våldtäkt.

Nu har tillägg till lagen täppt till de kritiserade kryphålen, men samtidigt orsakat splittring i regeringskoalitionen och tvingat Socialistpartiet att söka stöd hos ärkerivalen konservativa Partido Popular, för att åter få med skrivningar om våld, hot eller tvång.

Vänsterpartiet Podemos, som drivit på införandet av den nya lagen, rasar. För partiets jämställdhetsminister Irene Montero låg inte felet i den bredare våldtäktslagen som antogs i oktober om att ett nej är ett nej, utan hos domare som valde att missförstå eller misstolka de kryphål som uppstod.

Detta är inte ett steg framåt utan ett kliv tillbaka vad gäller kvinnors rättigheter, säger Montero.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.