Spanska högern säger nej till extremparti

Partiledaren för konservativa Partido Popular, Pablo Casado, tog under onsdagen avstånd från högerextrema Vox. Arkivbild.
Partiledaren för konservativa Partido Popular, Pablo Casado, tog under onsdagen avstånd från högerextrema Vox. Arkivbild.
SpanienTT-AFP

Det spanska parlamentet röstade under onsdagen ner en misstroendeförklaring som lagts fram av det högerextrema partiet Vox. Det innebär att Pedro Sanchez vänsterkoalition får sitta kvar vid makten.

Annons

Annons

Efter två dagars debatt fick förslaget bara stöd av de 52 ledamöterna från Vox. Resten av parlamentet, inklusive det stora konservativa oppositionspartiet Partido Popular (PP), röstade nej.

"Ren populism"

PP-ledaren Pablo Casado hade tidigare under dagen offentliggjort att de 88 ledamöterna från hans parti skulle rösta nej till förslaget, som han kallade "ren populism".

Vi kommer rösta nej, för att vi säger nej till den splittring ni söker, nej till den polarisering ni behöver, sade Casado under debatten i parlamentet.

Omröstningen har satt stor press på PP, som ställts inför valet att antingen rösta nej för att markera mot extremhögern, eller att avstå, för att behålla förtroendet hos Vox väljare. Casados tal i parlamentet ses som ett kraftigt avståndstagande från Vox, och partiets ledare Santiago Abascal.

Sedan Vox grundades 2014 har partiet tagit röster av PP, vilket försatt landets traditionellt största högerparti i en svår sits. Valet har stått mellan att styra in mot mitten, eller att förflytta sig åt höger för att stoppa väljarflykten. Situationen kompliceras ytterligare av att PP regerar med stöd av Vox i flera viktiga regioner, som Madrid och Andalusien.

Annons

Annons

Bräcklig vänsterkoalition

Onsdagens omröstning är den femte misstroendeomröstningen sedan diktaturens fall år 1976. Senast en misstroendeomröstning lades fram var efter en stor korruptionsskandal i juni 2018, vilket ledde till att den dåvarande konservativa regeringen under Mariano Rajoy föll.

Socialistpartiet fick då stöd i parlamentet av vänsterpartiet Podemos, och av baskiska och katalanska separatistpartier. Sedan januari i år har socialistpartiet regerat i koalition med Podemos. Men samarbetet är bräckligt, eftersom partierna tillsammans bara har 155 av parlamentets 350 mandat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons