-
+

Spanska regeringen lovar stå upp mot våldet

Människor protesterade på gatorna i Barcelona för tredje kvällen i rad.
Människor protesterade på gatorna i Barcelona för tredje kvällen i rad.
SpanienTT-AFP

Efter den tredje natten i Spanien med våldsamma protester mot gripandet av en musiker, gör regeringen klart att den ska bekämpa alla former av våld.

Annons

Annons

Demokratin rättfärdigar aldrig någonsin våld, säger premiärminister Pedro Sánchez i sitt första publika fördömande av oroligheterna.

Koalitionspartnern i regeringen, vänsterpartiet Podemos, däremot applåderar att folk protesterar i flera storstäder, trots att det gått våldsamt till när poliser och demonstranter brakat samman.

Flera personer har gripits och flera rapporteras skadade.

I Barcelona sköt polisen tårgas då demonstranter hade byggt barrikader på gatorna och tidningen El Periódico de Catalunyas redaktion i Barcelona attackerades.

Det var i tisdags som rapparen Hasél, vars egentliga namn är Pablo Rivadulla, greps inne på ett universitet i Lleida där han hade barrikaderat sig tillsammans med fans och anhängare.

Han hade fått till i fredags på sig att lämna över sig till myndigheterna för att påbörja ett nio månader långt straff. Den omtvistade domen gäller Twitterinlägg och låttexter där han bland annat har kritiserat monarkin och anklagat polisen för tortyr och mord på demonstranter och migranter.

Hasél befanns skyldig till förtal, ärekränkning och förhärligande av terrorism.

Hundratals kulturarbetare, däribland filmregissören Pedro Almodóvar och Hollywoodskådespelaren Javier Bardem, har skrivit under en protestlista mot fängelsedomen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss