A-
A+

Sparekonomer: Det behövs mer

Regeringen hoppas att skattesänkningarna ska få ytterligare fart på svenskars konsumtion. Arkivbild.
Regeringen hoppas att skattesänkningarna ska få ytterligare fart på svenskars konsumtion. Arkivbild.
EkonomiTT

Lite väl snålt tilltaget. Det är privatekonomernas dom över skattesänkningarna som regeringen nu har presenterat.

Annons

Annons

En bred skattesänkning som berör stora delar av befolkningen, närmare bestämt 7,5 miljoner svenskar. Så presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) de tre skattesänkningar man nu vill genomföra.

Förslaget berör visserligen en majoritet av svenskarna, hur stor betydelse det har för många av dessa är dock en helt annan fråga, poängterar flera sparekonomer som TT talat med:

Jag kan tycka att det är tunt om man ska se det som valfläsk, det ger inte tillräckligt stor effekt i plånboken för det. Men vi får se vad resten av budgeten kommer att bestå av. Det här är trots allt en liten del av den totala budgeten, säger Emma Persson, privatekonom på Länförsäkringar.

Inne på samma linje

Hennes kollega på SEB, Américo Fernández, är inne på samma linje:

Det är inga stora skattesänkningar när det kommer till hur mycket mer man får i plånboken. Med all respekt, tittar man på regeringens egna räkneexempel för pensionärer och med en pensionsinkomst på drygt 13 000 kronor så har du en effekt på 86 kronor mer i plånboken.

Emma Persson ser nu en tydlig vinnare i sammanhanget:

De som är vinnare i det här är de som är med i a-kassan, lever på sjukersättning och låg- och medelinkomsttagare som får se en liten förstärkning av plånboken. Även om det inte är en jättestor skattesänkning, för en person som tjänar 25 000 kronor handlar det om 110 kronor i månaden, säger hon.

Annons

Annons

Ska spä på konsumtionen

Avsikten med skattesänkningen är från regeringens sida att genom att hushållen börjar använda det extra tillskottet så främjas konsumtionen och i slutändan skapas flera arbetstillfällen.

Det kommer att få en effekt på hushållens konsumtion och målgrupperna men frågan är om man gör lite för lite, säger Fernández.
Sedan förstår jag regeringens syn, vi är inte i de svåraste tiderna och Sverige AB om vi säger så går starkt och därför är det heller inte den här akuta krispolitiken.

TT: Hur ska man då tänka ur privatekonomiskt perspektiv, sätta sprätt på pengarna eller spara i ladorna som Magdalena Andersson brukar säga?

Det blir högst individuellt. Syftet från regeringen är att de ska konsumeras. Jag skulle ta på mig privatekonomhatten och säga båda, det är grundtesen. Sedan har jag full förståelse att konsumtion kan komma först.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!