A-
A+

Speciella mötet för Ullmark: "En extra morot"

Linus Ullmark.
Linus Ullmark.
IshockeyTammerfors, TT:s utsände

NHL-målvakten Linus Ullmark är på plats i VM och redo för spel.

Hans första möte kan bli mot lagkamraten Jeremy Swayman – men på lördagen blir det inga kramar mellan dem.

Vår relation bygger på kärlek, respekt och vänskap, men i morgon kommer det bara att vara respekt, säger 28-åringen inför VM-mötet med USA.

Annons

Annons

Tar sats för björnkramen i Boston. Linus Ullmark, till vänster, och Jeremy Swayman. Arkivbild.
Tar sats för björnkramen i Boston. Linus Ullmark, till vänster, och Jeremy Swayman. Arkivbild.

De två målvaktskompisarna i klassiska NHL-laget Boston Bruins har fått en speciell relation.

Deras stora grej har blivit den björnkram de delar ut till varandra efter matcherna. Det blev snabbt en viral succé i USA som har plockats upp av andra. Speciellt ungdomar.

Från början var den egentligen bara spontan. Sedan blev folk mer och mer involverade i den, den växte till något större och sedan fick den en inverkan på yngre, berättar Ullmark och fortsätter:
Man fick se videor med målvakter som kramades, det kom i baseboll, det har varit jättekul att se hur stort det har blivit. Att man faktiskt kan ha den inverkan på andra att sprida den här kärleken och glädjen till varandra, allt behöver inte handla om fokus på resultatet.

"Samma personlighet"

Ullmark, 28, har gjort sin första säsong i Boston och Jeremy Swayman, 23, är rookie.

Ullmark spelade fler matcher under grundserien, medan Swayman gjorde fler i slutspelet.

Han säger att de blev kompisar direkt.

Han är uppvuxen i Alaska, vi har ungefär samma bakgrund när det kommer till att ha bott ute i naturen. Vi har samma personlighet, säger 28-åringen från Lugnvik utanför Kramfors som spelade i Modo innan NHL-flytten 2015.
Det blir så klart speciellt om vi får mötas nu. En extra morot, säger Ullmark som kom till Tammerfors i torsdags kväll och tränade med laget för första gången på fredagsförmiddagen.

Annons

Annons

"Går för guld"

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv vill inte säga rakt ut att Ullmark blir målvaktsvalet mot USA, men Bostonmålvakten vill spela och allt talar för att han äntligen får göra sin VM-debut.

Han var som ungt löfte med i VM i Belarus 2014 som tredjemålvakt utan att få spela.

Jag har inte haft möjligheten att vara med speciellt ofta, nu blev det inte av något med OS heller vilket var väldigt synd. Det ska bli otroligt roligt att få göra VM-debut, säger han.

Tre Kronor har fått en succéstart på VM med fyra raka segrar – den senaste över OS-mästaren och hemmafavoriten Finland – och Ullmark är full av förhoppningar.

De har alltid funnits där, oavsett vilket lag Sverige ställer upp med. Jag tycker alltid motivationen ska vara att gå för guld, annars finns det ingen anledning att vara här, säger han.
För min egen del gäller det bara att komma in och prestera. Gör man inte det blir man satt åt sidan och någon annan får spela i stället.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.