A-
A+

Spiondömd accepterar tingsrättens dom

Advokat Björn Sandin försvarar Payam Kia. Arkivbild.
Advokat Björn Sandin försvarar Payam Kia. Arkivbild.
BrottTT

Payam Kia, som i tingsrätten dömdes till nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri, drar tillbaka sitt överklagande till Svea hovrätt. Tingsrättsdomen mot den yngre av de två spiondömda bröderna kommer därmed att stå fast.

Annons

Anledningen till att överklagandet dras tillbaka är att Payam Kia befarar att han skulle ha dömts till ett längre straff i hovrätten, säger advokat Björn Sandin. Kia förnekar dock fortsatt brott.

Han befinner sig i en situation där han fortfarande bestämt hävdar att han är oskyldig till anklagelsen som riktas mot honom, säger Sandin.
Samtidigt hamnade han i ett läge där åklagaren inte självständigt inom tiden för tre veckor överklagade, utan åklagaren tilläggsöverklagade först efter det att Payam Kia hade överklagat och begärde då ett långt mycket strängare straff än det som hade dömts ut.

Åklagarsidan hade begärt att hovrätten skulle skärpa straffet för 35-åriga Payam Kia till minst 14 års fängelse.

Då känner han en frustration och oro och litar kanske inte fullt ut på rättssystemet och gör då bedömningen att tingsrättens dom är nog illa. Han är inte beredd att ta en risk som innebär ett resultat som för hans del är ännu värre, säger Sandin.

Erkänt överlämnande

Payam Kia har i hovrättsförhandlingen erkänt att han överlämnat kuvert på den ryska ambassaden samt hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala. Han förnekar dock spioneri.

Hovrättsdomen skulle hade meddelats under onsdagen men på grund av återkallelsen, som inkom till hovrätten sent i tisdags, skjuts domen fram till den 25 maj.

Vi är väl medvetna om att det är ett ganska sent beslut han har tagit och det innebär ju då att hovrätten måste ändra domen, säger Sandin.

I och med att Payam Kias överklagande dragits tillbaka kommer hovrättens dom alltså endast gälla den äldre brodern Peyman Kia, som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att bröderna "gemensamt och i samråd, obehörigen och för att gå Ryssland och GRU tillhanda, anskaffat, befordrat och röjt" hemliga uppgifter.

Anställd på Säpo och Must

42-årige Peyman Kia har enligt domen i tingsrätten anskaffat ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säkerhetspolisen och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Rätten bedömde att bröderna röjt hälften av de hemliga dokumenten för Ryssland.

Payam Kia, som ska ha skött betalning och överlämning av information, har fört dagboksanteckningar om spioneriverksamheten, enligt tingsrätten.

Peyman Kia förnekade brott under hela tingsrättsförhandlingen men har efter livstidsdomen sagt sig vilja göra allt han kan för att hjälpa utredningen. Han har i hovrätten uppgett att han vid ett tillfälle lämnat över skarp information till ryssarna, men hävdar att uppgifterna han sålt vid övriga tillfällen varit "100 procent falska".

Hans försvarare Anton Strand har yrkat att hovrätten i stället för livstids fängelse dömer honom till ett tidsbestämt straff, inte överstigande tio år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.