A-
A+

Spiondömd bror erkänner – sålde material till GRU

På måndag tas fallet upp i hovrätten. Teckning från tingsrättsförhandlingen.
På måndag tas fallet upp i hovrätten. Teckning från tingsrättsförhandlingen.
BrottTT

Peyman Kia dömdes till livstids fängelse för att ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning. I nya förhör erkänner han att han sålde material till underrättelsetjänsten GRU, rapporterar TV4 Nyheterna.

Annons

Annons

Bröderna Peyman och Payam Kia dömdes till livstids fängelse respektive nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri för Rysslands räkning. Domen har överklagats.

Inför hovrättsförhandlingarna som inleds på måndag har Peyman Kia begärt att få prata med Säkerhetspolisen. Där erkänner han delar av gärningen.

"Jag har aldrig varit i direktkontakt, alltså fysiskt. Det första tillfället, det var rätt underrättelseinformation, det var skarp underrättelseinformation. Och efter den informationen så fick jag ersättning", säger Peyman Kia i förhör med Säpo.

Peyman Kia, som tidigare var anställd på just Säpo, uppger att han först kontaktades av Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR. Men överlämning av hemliga dokument ska ha skett till den militära underrättelsetjänsten GRU.

Enligt honom berodde det på underrättelsetjänstens ökade aktivitet i samband med Rysslands annektering av Krim-halvön.

"Det var helt enkelt att svindla till mig pengar", säger Peyman Kia.

Han berättar också att det var hans lillebror, Payam Kia, som lämnade över kuvert på den ryska ambassaden i Stockholm adresserat med de tre bokstäverna: GRU.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.