Spiondömd ryss skickas till arbetsläger

Det kärnvapenbestyckade ryska militärfartyget 'Peter den store' på väg ut från militärbasen i Severomorsk. Det var i Severomorsk en ryss som dömts för högförräderi, efter att ha försökt lämna över försvarshemligheter till amerikanska CIA, var verksam.
Det kärnvapenbestyckade ryska militärfartyget "Peter den store" på väg ut från militärbasen i Severomorsk. Det var i Severomorsk en ryss som dömts för högförräderi, efter att ha försökt lämna över försvarshemligheter till amerikanska CIA, var verksam.
RysslandTT-AFP

Annons

Annons

13 år i arbetsläger. Det blev straffet för den ryss som i domstol erkänt att han försökt förse det amerikanska underrättelseorganet CIA med uppgifter om en ny rysk försvarsindustrianläggning.

Mannen dömdes för högförräderi tidigare i veckan, meddelar säkerhetstjänsten FSB.

Den dömde ska ha varit baserad i den stängda staden Severomorsk, nära Murmansk. Han har bland annat arbetat med radioelektroniska system för örlogsfartyg tillhörandes landets norra flotta.

Enligt säkerhetstjänsten kopierade mannen hemligstämplad information om fartygens vapensystem mellan 2015 och 2017. Tidigt 2019 tog han kontakt med CIA. Samma år greps han av FSB i Bryansk i söder, när han försökte lämna över information.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons