Spretigt på ledande Asienbörser

Tokyobörsen stiger i förmiddagshandeln.
Tokyobörsen stiger i förmiddagshandeln.
BörsTT

Flera dagars kraftiga och breda kurslyft har pausats på ledande Asienbörser. Med ett valresultat från USA nära förestående är utvecklingen i stället spretig på veckans sista handelsdag.

Annons

Annons

Tokyobörsens Nikkei 225-index avslutade veckan med ett lyft på 0,9 procent och det bredare Topix-index gick upp 0,5 procent.

Den japanska biljätten Toyotas aktie steg en halv procent efter en nästan fördubblad vinstprognos i en delårsrapport.

Taiwanbörsen följde med uppåt med 0,4 procent, medan Seoulbörsens Kospi-index låg på en uppgång på 0,1 procent i den avslutande handeln.

Shanghaibörsen hade dock backat 0,7 procent inför stängning, medan Hongkongbörsen låg på minus 0,3 procent.

Kinas yuan har i takt med att rösträkningen visat att president Donald Trump ser ut att förlora presidentvalet lyft till den högsta nivån mot dollarn på över två år.

Trots att ett visst mått av osäkerhet kvarstår om valutgången räknar många investerare med att Demokratiska partiets Joe Biden vinner presidentvalet i USA. Det antas bland annat leda till en mjukare politik gentemot Kina. Men de ser också framför sig hur en republikanskt kontrollerad senat kan blockera förslag som marknaden inte vill se genomförda, som höjda bolagsskatter eller stora lånefinansierade reformer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons