-
+

"Spring Uje spring" vinner bästa film

'Spring Uje spring' med Uje Brandelius tilldelas tre statyetter på årets Guldbaggegala, bland annat i kategorin bästa film.
"Spring Uje spring" med Uje Brandelius tilldelas tre statyetter på årets Guldbaggegala, bland annat i kategorin bästa film.
FilmTT

Henrik Schyffert-regisserade “Spring Uje spring” tar hem Guldbaggegalans tyngsta pris, bästa film. Regipriset tilldelas däremot konkurrenten, Amanda Kernell och hennes “Charter”.

Annons

Annons

Lena Endre tilldelas pris för bästa kvinnliga biroll för sin insats i 'Min pappa Marianne'.
Lena Endre tilldelas pris för bästa kvinnliga biroll för sin insats i "Min pappa Marianne".
David Sundin och Amie Bramme Sey leder årets Guldbaggegala.
David Sundin och Amie Bramme Sey leder årets Guldbaggegala.

En av årets stora vinnare på Guldbaggegalan är “Spring Uje spring”. Filmen var på förhand nominerad i sex kategorier och tar nu hem hälften av dem. Förutom bästa film tilldelas även Uje Brandelius pris för bästa manus och bästa manliga skådespelare – där han spelar sig själv.

Han inledde sitt första tacktal, för bästa manliga huvudroll, med att be om ursäkt "till alla riktiga skådespelare, inklusive Rolf Lassgård", som var nominerad i samma kategori.

När vi amatörer tar Guldbaggar måste vi be om ursäkt, det är liksom folk som har jobbat 40 år i branschen som inte har fått Guldbaggar så det känns lite skämmigt, men jag är oerhört glad, säger han till TT.

Han får hedersguldbagge

Amanda Kernell tilldelas priset för bästa regi för sin film “Charter”. Filmens huvudrollsinnehavare Ane Dahl Torp tilldelas i sin tur pris för bästa kvinnliga huvudroll. Skådespelaren föddes i Norge och har många uppsättningar på Det Norske Teatret på sin meritlista. I Sverige har hon bland annat synts i “Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet“ och “Morden i Sandhamn”.

Årets Hedersguldbagge tilldelas den rutinerade skådespelaren Sten Ljunggren. Han är, efter sin snart 50 år långa karriär inom film, tv och på teaterscener, kanske mest känd för rollen som Henrik i Carin Mannheimers populära tv-serie “Svenska hjärtan”.

Annons

Annons

"Greta" får pris

I kategorin bästa dokumentärfilm tilldelas priset Nathan Grossmans “Greta”. Han tror däremot inte att huvudpersonen själv, klimataktivisten Greta Thunberg, påverkas särskilt mycket av en Guldbaggevinst.

Hon har många gånger sagt att hon inte behöver fler priser, hon vill nog i stället att man ska göra någonting åt klimatet, säger han till TT

Priset för årets kvinnliga biroll går till Lena Endre, för hennes tolkning av Eva i “Min pappa Marianne”. Under sitt tacktal lyfte hon att det är en annorlunda gala.

Det är inte en människa här, bara massor av kameror, så här ser det ut överallt. Jag tänkte också på så många som har lämnat oss. Det är en sordin över stämningen. Men jag är väldigt glad och tackar så hemskt mycket, säger hon.

Tidigare Oscarsnominerad

Priset för årets manliga biroll går till Ahmad Fadel, för rollen som Farid i Markus Castros långfilmsdebut “Ghabe”. Filmen utspelas 2015 under flyktingkrisen och Fadel spelar en syrisk flykting som söker asyl i Sverige.

Nu hoppas Lena Endre att "Min pappa Marianne" kan bidra till ökad förståelse för transpersoner.

I dag har alla människor åsikter om hur folk lever sina liv, och många som inte ingår i normen blir attackerade, säger hon.

Guldbaggen för årets bästa utländska film går till Waad Al-Kateab och Edward Watts för “Till min dotter”. Filmen har tidigare tilldelats över 60 priser på filmfestivaler, bland annat för bästa dokumentär i Cannes 2019. Den var också Oscarsnominerad i samma kategori 2020. Filmen följer Waad Al-Kateab mitt i krigdrabbade Aleppo i Syrien, och är ett kärleksbrev till hennes dotter.

Men årets Guldbaggegala bjuder inte bara på filmsnack – utan även musik. Under kvällen uppträde artisten och musikproducenten Duvchi med låten "Geronimo". Även skådespelaren och nyblivna artisten Alba August stod för pausunderhållningen med sin nya singel "Lights".

Galan leds av David Sundin och Amie Bramme Sey.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss