-
+

Sprutbrist gör det svårt att vaccinera i Japan

Fem eller sex doser – det beror på vilken spruta som används. Arkivbild.
Fem eller sex doser – det beror på vilken spruta som används. Arkivbild.
JapanTT-Reuters

OS-aktuella Japan står i startgroparna för att börja vaccinera medborgare mot covid-19. Först i kön står 40 000 vårdanställda.

Annons

Annons

Taro Kono som är chef för vaccinationskampanjen mot covid-19 i Japan.
Taro Kono som är chef för vaccinationskampanjen mot covid-19 i Japan.

Japan är sist ut i stormaktsklubben G7 att ge sina medborgare sprutan, något som börjar ske på onsdag. Planen är att vaccinera sjukvårdsanställda först och sedan människor över 65 samt andra i riskgrupper, enligt vaccinprogrammets chef Taro Kono.

Saknar sprutor

Japan, med en befolkning på 126 miljoner, ingick förra månaden ett avtal med Pfizer om 144 miljoner doser vaccin, vilket skulle räcka till 72 miljoner människor.

Vaccinationerna försvåras dock av att Japan i nuläget inte har tillräckligt många av de speciella sprutor som behövs för att maximera antalet doser vaccin från varje injektionsflaska. Man befarar därför att flera miljoner doser kan gå till spillo.

En injektionsflaska med vaccin är enligt Pfizer tänkt att räcka till sex doser, men det förutsätter att man använder speciella sprutor. Om vanliga sprutor används räcker varje flaska i stället till fem doser. Och det är just vanliga sprutor som finns i lager i Japan.

Vi försöker fortfarande säkra dessa speciella sprutor, säger chefskabinettssekreterare Katsunobu Kato.

Annons

Annons

Fler kontrakt

Planen att börja vaccinera japaner som är över 65 år i april ligger dock fast, enligt Taro Kono.

Vi kommer inte att skjuta på vaccinationerna av äldre, även om vi inte får tag på de sprutor som kan utvinna sex doser från varje (Pfizer-) förpackning, säger han – men lägger till att allt kommer att göras för att inget vaccin ska gå till spillo.

Utöver Pfizeravtalet rapporteras Tokyo ha skrivit kontrakt med läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Moderna så att ytterligare 170 miljoner doser vaccin kan levereras.

Drygt 418 000 fall av covid-19 har konstaterats i Japan och 7 103 människor har mist livet i virussjukdomen, enligt den globala sammanställning som Johns Hopkins University gör.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss