A-
A+

Stängda skolor minskade inte smittspridning

Att hålla skolor stängda tycks inte ha påverkat spridningen av coronaviruset under pandemin enligt en rapport. Arkivbild.
Att hålla skolor stängda tycks inte ha påverkat spridningen av coronaviruset under pandemin enligt en rapport. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Skolstängningar hade inte någon avgörande effekt på smittspridningen av covid-19 i de nordiska länderna enligt en analys.

Annons

Sverige var ett av de länder som stack ut under pandemin genom att i hög utsträckning hålla skolorna öppna.

Nu har Folkhälsomyndigheten tillsammans med motsvarande myndigheter i Danmark, Norge och Finland analyserat data från länderna om hur smittan spred sig. Slutsatsen är att skolstängningar inte minskade spridningen av covid-19.

Även i Danmark, Finland och Norge var ambitionen att låta barn och ungdomar ha undervisning i skolorna, men hur man gjorde skilde sig åt. I vissa av länderna var skolor stängda även för barn i lägre åldrar i korta perioder.

Oavsett stängda eller öppna skolor har smittspridningen bland barn och unga huvudsakligen följt spridningen i den vuxna befolkningen, enligt analysen. Sett till hela befolkningen var 16-18-åringar, i både Danmark, Norge och Sverige, den åldersgrupp med högst antal fall. Detta trots att de i större utsträckning än yngre elever omfattades av skolstängningar och andra åtgärder

Under läsåret 2020/2021 var grundskolorna i huvudsak öppna. Trots det sågs ingen påtaglig skillnad i antalet fall mellan yngre och äldre barn eller mellan vuxna.

Det talar, enligt Folkhälsomyndigheten, för att skolstängningar inte har påverkat smittspridningen i stort, och att smittspridning mellan elever har skett också på andra platser än i skolan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.