-
+

Stark start på börsveckan i Asien

Tokyobörsen inledde handelsveckan på plus. Bild från i fredags.
Tokyobörsen inledde handelsveckan på plus. Bild från i fredags.
BörsTT-AFP-Reuters

Börsveckan inleds starkt uppåt på de asiatiska börser som är öppna när det kinesiska nyåret firas.

Tokyobörsens Nikkei 225-index lyfter 1,9 procent, till den högsta nivån på över 30 år.

Annons

Annons

Det bredare Topix-index hänger med upp och stiger 1 procent.

Med det kraftiga lyftet tog sig Nikkei 225-index över nivån 30 000 för första gången på tre årtionden, detta trots att färsk BNP-statistik visar att den ekonomiska återhämtningen under fjärde kvartalet blev mindre än väntat.

Stängt för helgdag

Seoulbörsen, som firade sitt nyår i slutet av förra veckan, får draghjälp av stark exportstatistik och stiger 1,5 procent.

Börserna i Fastlandskina, Taiwan och Hongkong är stängda för helgdag, då det kinesiska nyåret firas.

Även på Wall Street, där S&P 500-index och Nasdaq stängde på nya historiska rekordnivåer i fredags, är det helgstängt i dag.

Senast indexet låg över 30 000 var den 3 augusti 1990, en dag efter Iraks överraskande invasion av Kuwait, vilket blev ett bryskt uppvaknande för många investerare som hade hoppas på en tid av fred efter kalla krigets slut 1989.

På något sätt finns det en liknande känsla nu. Vid den tiden hade vi en galen bubbla och Japans centralbank införde ekonomiska lättnader i en skala som tidigare hade varit otänkbart, säger Hiroaki Hayashi, vd på Fukoku Capital Management.

Annons

Annons

Oljepriset stiger

Det är dock fortfarande en bit upp till högstanoteringen på 38 957 som nåddes i slutet av 1989. Japanska aktier har sedan dess gått från att vara en nationell angelägenhet till en global. 1990 var det utländska ägandet av japanska aktier endast 4 procent, i dag är det uppe i 30 procent.

Oljepriset stiger till de högsta nivåerna sedan januari 2020. Draghjälp kommer från förhoppningar om nya stimulanser i USA, som väntas öka efterfrågan, men prisuppgången påverkas också av ökad oro i Mellanöstern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss