Starka kronan slår mot kyrkans investeringar

Sankt Petri kyrka i Malmö. Arkivbild.
Sankt Petri kyrka i Malmö. Arkivbild.
EkonomiTT

En åtta år lång svit med bättre avkastning än index är nu på väg att spricka för Svenska kyrkans investeringsportfölj.

En delförklaring: en valutasmäll när den svenska kronan stärkts.

Annons

Annons

Annons

Annons

Börsåret 2020 är ännu inte riktigt slut men TT har tagit del av utfallet för Svenska kyrkans investeringar fram till och med den sista november i år.

Under ett svängigt år med börsras i mars och extremt stark återhämtning ligger nu förvaltningens avkastning på ett resultat på 340 miljoner kronor vilket är lika med en positiv avkastning på 3,5 procent.

Ingen katastrof

Det är positiva siffror men trumfar den här gången inte över det jämförelseindex man använder sig av och som ligger på 4,1 procent.

Det är absolut ingen katastrof och det viktigaste för oss är att vi klarar avkastningskravet som kyrkostyrelsen satt på oss, ett snitt på tre procent realt under en tioårsperiod. Det klarar vi bra tack vare att aktiemarknaden gått bra och vi prickat in bra förvaltare, säger Anders Thorendal, finanschef för Svenska kyrkan till TT.

Svenska kyrkan har historiskt sett varit mycket lyckosamt med sin placeringsstrategi sedan förvaltningen övertogs av Trossamfundet för 20 år sedan.

Under 2019, när världens börser gick extremt starkt, blev resultatet nästan 1,6 miljarder kronor, det högsta hittills, motsvarande en avkastning på 19,1 procent. I år har det dock varit lite mera motigt.

Medan den globala aktieportföljen faktiskt slagit jämförelseindex har den svenska motsvarigheten gett en avkastning på 9,8 procent jämfört med 13,3 procent för jämförelseindex.

När det gäller våra svenska förvaltare har vi haft en som lyckats väldigt bra medan den andra sin tur varit mindre bra, säger Thorendal och fortsätter:
Vi har också haft en övervikt i globala aktier jämfört med svenska aktier. Det har varit bra så länge den svenska kronan varit svag men kronan har ju förstärkts i år och det betyder att även om de amerikanska börserna gått bra i dollar så blir det inte lika bra i kronor.

TT: Hur resonerade ni under den svängiga börsvåren?

Det var extremt volatilt och vi fick mycket frågor från församlingar och stift men vårt råd var att sitta still i båten. Det är väldigt svårt att pricka rätt om man ska gå in och ur marknaden men vi har också en kyrkostyrelse i ryggen som inte drabbades av panik.

Förutom en långsiktighet när det gäller sina investeringar tar man också fasta i klimat- och hållbarhetsfrågor.

Annons

Annons

Al Gore med på ett hörn

Bland förvaltarna finns bland annat Generation Investment Management som leds av USA:s tidigare vice-president och miljöaktivisten Al Gore.

Det är positivt att USA går tillbaka till Parisavtalet. President Donald Trump försökte genom någon konstgjord andning i att blåsa liv i industrier som kol, som inte har någon framtid. Vi ser tydligt nu att det blir mindre och mindre ekonomiskt försvarbart med exempelvis kolindustrin.

I den svenska aktieportföljen finns ett stort innehav i såväl Swedbank och SEB, banker som under året figurerat kring avslöjanden om penningtvätt i Baltikum.

TT: Hur tänker ni ur ett etiskt perspektiv kring dessa placeringar?

Det är något som bekymrar oss, absolut. Sedan är frågan hur mycket som är historia och hur mycket man ändrat sitt beteende och tagit itu med problemen. Det tycker vi att man ser att bankerna har gjort.

Ett annat problem kring svenska banker är de uppgifter som nu framkommit att man lånar ut pengar till bland annat utvinning av oljeborrning.

Man måste också som investerare se hur lånestocken används. Vi tycker det är mycket oroväckande att man fortsätter att låna ut pengar till utvinning av fossila bränslen, det är inte rätt väg för att nå klimatmålen.
Fakta: Utfall för Svenska kyrkans investering
Tillgångsslag Resultat Portfölj % Jämförande index %
Svenska aktier 130,3 9,8 13,3
Globala aktier 87,7 2,5 1,6
Global Emerging Markets 32,4 3,7 0,7
Räntebärande värdepapper 37,8 1,8 1,4
Företagsobligationer 15,5 0,8 2,7
Fastigheter 57,1 6,7 2,6
Alternativa placeringar – 20,0 – 2,6 2,6
Totalt 340,9 3,5 4,1

Alla siffror för perioden januari–november 2020. Resultatet i miljoner kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons