A-
A+

Starka reaktioner efter polisens död

En polis har dödats vid en skottlossning i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.
En polis har dödats vid en skottlossning i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.
BrottTT

Reaktionerna är starka efter beskedet att en polis skjutits till döds i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg sent i går kväll.

Det är naturligtvis något av det mest fruktansvärda som kan hända, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Annons

Annons

På onsdagskvällen dödades en polis i en skottlossning i Biskopsgården i Göteborg. Polisen ska ha stått och talat med några personer när de blev beskjutna.

"Det här är en fruktansvärt tragisk händelse och det var ett förfärligt besked att få. Mina tankar går framför att till hans anhöriga men också till alla kollegor", sa Klas Johansson, regionpolischef i Väst i ett uttalande efter händelsen.

Också Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet reagerar starkt på händelserna.

Det blir så tydligt och är det yttersta beviset på polisens utsatthet. Tankar går till anhöriga och kollegor, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

"Utsatt yrke"

TT: Hur känns det att det är den här miljön polisen arbetar i?

Det är ett utsatt yrke att vara polis och under de senaste åren har utsattheten ökat. Vi har kontinuerligt gjort undersökningar som visar att hot och våld mot poliser har ökat, men också fått en förändrad karaktär. Den har blivit mer hänsynslös och hårdare. Men polisyrket är ett utsatt yrke och allting går inte att förebygga, säger Lena Nitz.

TT: På vilket sätt finns ni där för poliskåren just nu?

Som fackförbund finns vi på plats, vi är nära och stöttar tillsammans med arbetsgivaren. Hela poliskåren berörs djupt när något sådant här händer. För kollegorna som är nära situationen och som arbetat tillsammans med honom ska samtidigt ha fullt fokus och intensivt arbeta för att hitta och gripa gärningsmannen. Det är en stor påfrestning, säger Lena Nitz.

Annons

Annons

"Stor sorg"

Också rikspolischefen Anders Thornberg har kommenterat händelsen.

"Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige. Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet", säger han i ett uttalande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!